Οι γυναίκες μπορούν να στηρίξουν ένα νέο μοντέλο ηγεσίας στις επιχειρήσεις

Οι γυναίκες μπορούν να στηρίξουν ένα νέο μοντέλο ηγεσίας στις επιχειρήσεις

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όταν οι γυναίκες αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης, η κουλτούρα αλλάζει προς το καλύτερο για τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες; 
Οι αλλαγές στην κουλτούρα μιας επιχείρησης δεν γίνονται αυτόματα. Σήμερα, όμως, αναγνωρίζουμε ότι μπορεί να χάσουμε ταλέντο και αξία στους οργανισμούς αν δεν στηρίξουμε τις υποεκπροσωπούμενες ομάδες, και ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες, στην καριέρα τους. Για μένα αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση το ότι στη Eurobank το 31% των μελών του ΔΣ αποτελείται από γυναίκες, δύο από τους τέσσερις CEOs των θυγατρικών τραπεζών του εξωτερικού είναι γυναίκες, το 30-40% των θέσεων σε ανώτατες και ανώτερες βαθμίδες αντίστοιχα καταλαμβάνεται από γυναίκες, ενώ σχεδόν τα μισά καταστήματά μας έχουν γυναίκες επικεφαλής. Βρισκόμαστε σε ένα σημείο που ενθαρρύνει τις γυναίκες που εργάζονται στην Τράπεζα να έχουν φιλοδοξίες για καριέρα χωρίς γυάλινη οροφή.

Συχνά χαρακτηρίζουμε γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις ως πολύ ανταγωνιστικές ή και αυταρχικές. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Συνέβαινε αυτό, ιδιαίτερα στο παρελθόν. Οι γυναίκες σε θέσεις ευθύνης έμπαιναν στον πειρασμό να υιοθετούν «ανδρικές συμπεριφορές», γιατί αυτές ήταν πιο αναγνωρίσιμες συμπεριφορές ηγέτη. Αυτό το ηγετικό προφίλ όμως έχει παρέλθει. Η γνησιότητα αποτελεί για μένα σημαντικό παράγοντα επιτυχίας για όλους. Στις σύγχρονες επιχειρήσεις, το ζητούμενο είναι ο πλούτος που προέρχεται από τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων, και οι γυναίκες έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά και μεγάλη εσωτερική δύναμη ώστε να στηρίξουν ένα νέο μοντέλο ηγεσίας, πιο ανθρώπινο, πιο inclusive και πιο υποστηρικτικό. 

Τι σημαίνει για εσάς «συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής»; 
Πιστεύω στη δύναμη των ισορροπιών. Η οικογένεια φυσικά έχει τη θέση της – αλίμονο αν δεν την είχε. Ωστόσο και η δουλειά είναι για μένα χώρος έκφρασης. Αν εγκατέλειπα το ένα εις βάρος του άλλου, θα κινδύνευα να χάσω την προσωπική μου ισορροπία. Επί της ουσίας πιστεύω ότι αυτό είναι ένα ψευδοδίλημμα, το οποίο θέτουμε συχνότερα στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, και αυτό πρέπει να σταματήσει. Στην πραγματικότητα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η συμφιλίωση επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής είναι θέμα ποιότητας και δυνατότητας του καθενός από εμάς να ζει με πληρότητα κάθε στιγμή και να επιδρά ουσιαστικά στη ζωή των γύρω του.

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε λάβει; 
Να μη φοβάμαι να παίρνω ρίσκο και να επιδιώκω τις αλλαγές που επιθυμώ. Σε κάθε επαγγελματικό βήμα προσπαθώ να βρω και να αναδείξω προκλήσεις που έχουν νόημα, επίδραση και αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο. Για να παραγάγεις όμως τέτοιο αποτέλεσμα, πρέπει να αφοσιωθείς και να το επιδιώξεις με πάθος.

Γενική διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου Eurobank S.A. Στο παρελθόν έχει αναλάβει πολλαπλούς ρόλους στη Citibank Ελλάδος. Είναι κάτοχος MSc στις Εργασιακές Σχέσεις και στη Διοίκηση Προσωπικού από το London School of Economics και μητέρα της Καρολίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή