Υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες

Υπάρχει λόγος να αλλάξουμε τις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιες προκλήσεις συναντούν οι νέες γυναίκες που μπαίνουν για πρώτη φορά σε έναν χώρο εργασίας; 
Οι γυναίκες ακόμα κρίνονται βάσει στερεοτύπων, που στερούν από τον ρόλο τους την πολυμορφία, παρουσιάζοντάς τες ως πολύ σκληρές ή πολύ ευαίσθητες, αλλά ποτέ απλώς ως σωστές και δίκαιες. Καλούνται να αποδεικνύουν τις ικανότητές τους καθημερινά, με λιγότερα πετυχημένα πρότυπα, λιγότερες ευκαιρίες στη διεκδίκηση ρόλων με μεγάλη προβολή, αλλά και με άνιση μισθολογική αντιμετώπιση. Καλούνται να αντιμετωπίσουν το σύνδρομο του «διπλού φορτίου», την παύση στην καριέρα λόγω μητρότητας και το δίλημμα της διπλής καριέρας, όπου συνήθως οι ίδιες βάζουν την καριέρα τους σε δεύτερη μοίρα. Τέλος, και αρκετά επίκαιρο, οι γυναίκες, κυρίως στα αρχικά τους βήματα όπου είναι πιο ευάλωτες, μπορεί να δεχτούν πιέσεις ή και κακοποίηση, με πολλές συνέπειες. Σε προσωπικό επίπεδο, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό, γιατί ξεκίνησα την καριέρα μου σε μια εταιρεία όπου οι ίσες ευκαιρίες, η πολυμορφία και η αξιοκρατία ήταν αδιαπραγμάτευτες αξίες, γεγονός που με βοήθησε να αναπτυχθώ χωρίς να αντιμετωπίσω έντονα τα παραπάνω θέματα.
 
Για να εξελιχθούν οι γυναίκες, πρέπει να βελτιωθούν οι ίδιες ή το πλαίσιο που τις περιβάλλει;
Μέχρι η κοινωνία να αντιληφθεί ότι υπάρχει σημαντικός λόγος να αλλάξουμε τις ευκαιρίες που δίνονται στις γυναίκες, τίποτα δεν πρόκειται να επιτευχθεί σε ευρεία κλίμακα. Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Εκπαιδεύσεις, διαλέξεις και ενέργειες αλληλεγγύης; Να διεκδικούν οι γυναίκες εντονότερα, να παίρνουν πιο πολλές ευθύνες, να εγκαταλείψουν τη νοοτροπία του «θύματος»; Χρειάζονται όλα αυτά, αλλά, όπως λέει η Michelle Obama, «αυτό δεν είναι πάντα αρκετό, γιατί δεν λειτουργεί πάντα». Χρειάζεται οι εταιρείες να προσελκύουν και να αγκαλιάζουν διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Να αποκτήσουν μια εταιρική κουλτούρα που προωθεί την ισότητα χωρίς αποκλεισμούς. Ταυτόχρονα, πρέπει να αγωνιστούμε όλοι για να απαλείψουμε τις υποσυνείδητες προκαταλήψεις που υπάρχουν μέσα μας. Τέλος, είναι κρίσιμο όσοι βρίσκονται σε θέσεις ισχύος, και κυρίως οι άνδρες, να αναλάβουν δράση. Γιατί οι άνδρες διαθέτουν συνήθως τις θέσεις και τη δύναμη να αλλάξουν δραστικά μια κουλτούρα. 

Ποια είναι η πιο χρήσιμη συμβουλή που έχετε λάβει για τη ζωή σας;
Με ρώτησε κάποτε ο πρόεδρος της εταιρείας όπου εργαζόμουν πώς πάνε τα πράγματα. «Αρκετά καλά», του απάντησα. «Τι χρειάζεται για να γίνουν τέλεια;» συνέχισε. Δεν ήμουν έτοιμη να του απαντήσω κι εκείνος μου είπε: «Δεν χρειάζεται κάτι μεγάλο για να γίνουν τα πράγματα τέλεια. Το μυαλό σου μόνο σε συνεχή αναζήτηση και επαγρύπνηση, ώστε να είναι πάντα “ανήσυχο και πεινασμένο”». Τον ευχαριστώ από καρδιάς και κυνηγώ αδιάκοπα νέες ευκαιρίες για επαγγελματική ανέλιξη και προσωπική βελτιστοποίηση. 

Γενική διευθύντρια PepsiCo Hellas και Κύπρου. Απόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Η/Υ Πολυτεχνείου Πάτρας και κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων από το City University και την ΕΕΔΕ. Ένθερμη υποστηρίκτρια της αλλαγής, της τεχνολογίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανέλιξης γυναικών στο επιχειρείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή