Αρσάκειο: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα

Αρσάκειο: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα: αυτές είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν την ανταπόκριση των Αρσακείων στην πρόκληση της τηλεκπαίδευσης.

Είναι οι λέξεις που αρμόζουν εξάλλου στην ιστορία και στο κύρος τους στην ελληνική εκπαιδευτική παράδοση, μια και τα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία είναι ο παλαιότερος (έτος ιδρύσεως 1836) και μεγαλύτερος εκπαιδευτικός οργανισμός της χώρας – με 6.000 μαθητές, 6 συγκροτήματα (Π. Ψυχικό, Εκάλη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Τίρανα) και 30 σχολικές μονάδες.

Τα Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία διοικούνται από το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, με πρόεδρο τον ομότιμο και επίτιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας, πρώην Πρύτανη τού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην Υπουργό Παιδείας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, έναν άνθρωπο που γνωρίζει άριστα τα εκπαιδευτικά θέματα. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη που τα Αρσάκεια συνεχίζουν να παρέχουν καθημερινά –και μέχρι το άνοιγμα των Δημοτικών και των Νηπιαγωγείων– συνεπή και αξιόπιστη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Ολοκληρωμένη παιδεία

Ο Γ. Μπαμπινιώτης πιστεύει στην ολοκληρωμένη παιδεία, όχι μόνο στην τυπική διδασκαλία μαθημάτων. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η ανάρτηση στον ιστότοπο της Στοάς του Βιβλίου (που ανήκει στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία), ειδικά για τους μεγαλύτερους μαθητές των Αρσακείων και τους γονείς τους, σειρά βιντεομαθημάτων από το πλούσιο αρχείο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, μια σημαντική προσφορά πολιτισμού, που καλύπτει πεδία από τον χώρο των Γραμμάτων, της Τέχνης και των Επιστημών. Παράλληλα, οργανώθηκαν ενότητες «Μένουμε σπίτι» στο Ψηφιακό Αρσάκειο, όπου οι μαθητές των Αρσακείων, από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, αλλά και οι γονείς τους, είχαν πρόσβαση καθημερινά σε επιλεγμένο ποιοτικό ψηφιακό περιεχόμενο, σχολιασμένο και τεκμηριωμένο, για θέματα πολιτισμού και επιστημών.

Αρσάκειο: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα-1

Το Ψηφιακό Αρσάκειο

Έχοντας στη διάθεσή τους την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης  e-arsakeio, που λειτουργεί εδώ και μία δεκαετία, τα Αρσάκεια κάλυψαν τις διδακτικές ανάγκες ήδη από τις πρώτες ημέρες της διακοπής των μαθημάτων στη φυσική τάξη. Στο e-arsakeio αναρτάται για όλες τις βαθμίδες επιλεγμένο ψηφιακό υλικό, σε μεγάλο βαθμό πρωτογενές, ελεγμένο από τους Συντονιστές μαθημάτων, το οποίο συνεχώς ανανεώνεται, βελτιώνεται και προσαρμόζεται στις διδακτικές ανάγκες. Εκεί αναρτήθηκε αμέσως έκτακτο υποστηρικτικό υλικό για τους μαθητές, οι οποίοι επωφελήθηκαν αμέσως από τη λειτουργία της πλατφόρμας, διότι ήταν ήδη εξοικειωμένοι με αυτή από τα καθημερινά τους μαθήματα. Αλλά και οι εκπαιδευτικοί αξιοποίησαν το αναρτημένο υλικό για τα μαθήματα ασύγχρονης εκπαίδευσης, τόσο στην επικοινωνία τους με τους μαθητές όσο και μέσω ψηφιακών τάξεων.

Αρσάκειο: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα-2

Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: να μη χαθεί η ουσία!

Απέναντι στην πρόκληση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, μπορεί να διακρίνει κανείς δύο κυρίως στάσεις από πλευράς σχολείων: την ευκαιριακή, που βασίζεται στον εύκολο εντυπωσιασμό με έμφαση στη χρήση εργαλείων και τεχνικών, καθιστώντας επίκεντρο την τεχνολογία, και την υπεύθυνη, που αξιολογεί τα δεδομένα και αξιοποιεί τις τεχνολογικές δυνατότητες έχοντας όμως στο επίκεντρο την παιδαγωγική ουσία.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο τα Αρσάκεια επέλεξαν να κινηθούν συνετά, χωρίς βιασύνη και διάθεση εντυπωσιασμού. Έτσι, η σύγχρονη τηλεκπαίδευση εφαρμόστηκε σταδιακά, πρώτα στα Λύκεια και κατόπιν στα Γυμνάσια, στα Δημοτικά και στα Νηπιαγωγεία. Σε κάθε σχολική μονάδα οργανώθηκαν με επικεφαλής τον διευθυντή Ομάδες υποστήριξης, με πληροφορικό και έμπειρους εκπαιδευτικούς, και παράλληλα οργανώθηκαν πολλές επιμορφωτικές τηλεδιασκέψεις, ώστε να καταρτιστούν οι εκπαιδευτικοί στο νέο μοντέλο διδασκαλίας. Σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων έπαιξε η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η επιλογή των ασφαλέστερων τεχνικά λύσεων για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως μαθημάτων. Με την καθοριστική συστράτευση του εκπαιδευτικού προσωπικού τους, την καθοδήγηση της Εποπτείας και τις ποιοτικά κρίσιμες τεχνολογικές αποφάσεις, τα Αρσάκεια κατάφεραν να κερδίσουν το στοίχημα και της σύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Αρσάκειο: Τηλεκπαίδευση με υπευθυνότητα-3

Συνδυασμένη διδασκαλία:
Μάθημα στην τάξη και τηλεκπαίδευση

Με το άνοιγμα των σχολείων, τα Αρσάκεια παρέχουν από την πρώτη ημέρα καθημερινό πρόγραμμα μαθημάτων με φυσική παρουσία των μαθητών στην τάξη και ταυτόχρονη τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που βρίσκονται στο σπίτι, ενώ στα Σχολεία τηρούνται όλοι οι υγειονομικοί κανόνες ασφαλείας και προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Η οπτική των Αρσακείων θέλει τους μαθητές στο σχολείο, στην τάξη τους, και γι’ αυτό καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι μαθητές να μην αποκοπούν από το εκπαιδευτικό τους περιβάλλον, παραμένοντας ταυτόχρονα ασφαλείς. Όπως σημειώνει ο Γ. Μπαμπινιώτης: «(…) είναι “ο κόσμος τού σχολείου” μέσα στον οποίο εντάσσεται, δραστηριοποιείται και υπάρχει κάθε μαθητής. Επομένως, το να κρατάς τον μαθητή μακριά και έξω από το σχολείο ισοδυναμεί με το να τον κρατάς μακριά από τον φυσικό του χώρο∙να αίρεις την κανονικότητα τής ζωής του.».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή