Education 4.0: Η νέα εποχή της εκπαίδευσης

Education 4.0: Η νέα εποχή της εκπαίδευσης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς κινούμαστε και επηρεαζόμαστε ολοένα και περισσότερο από τις ψηφιακές και τεχνολογικές εξελίξεις που έχει φέρει η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, ένας από τους θεσμούς που συνδέεται όσο κανείς άλλος με το μέλλον, η εκπαίδευση, περνά και αυτή στη νέα εποχή της (Education 4.0) αντιμετωπίζοντας νέες προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί.

Στην πραγματικότητα, η τεχνολογία είχε προκαλέσει τις πρώτες αλλαγές στον κλάδο της εκπαίδευσης στις αρχές της νέας χιλιετίας (Education 2.0). Το επόμενο βήμα (Education 3.0) ήρθε με την ευρεία εξάπλωση του Διαδικτύου και τον τρόπο που μεταμόρφωσε τη γνώση και τη διάδοσή της. Πλέον, στην εποχή της Education 4.0, ο μετασχηματισμός της εκπαίδευσης αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και νέες ανάγκες που προκύπτουν, επαναπροσδιορίζοντας τη μάθηση και τη διδασκαλία ως μία εντελώς νέα εμπειρία.

Ο μετασχηματισμός της εργασίας αλλάζει την εκπαίδευση

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το 65% των παιδιών που ξεκινούν τώρα το δημοτικό θα απασχοληθούν στο μέλλον σε δουλειές που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Η νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται καθιστά επιτακτική τη μεγαλύτερη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά συστήματα και οι πρακτικές του 20ου αιώνα σταδιακά να θεωρούνται παρωχημένα και να επανεξετάζονται με βάση τις νέες προκλήσεις της εποχής. Καθώς οι νέοι ρόλοι στην εργασία απαιτούν καινούριες και διαφορετικού τύπου δεξιότητες, η εκπαίδευση οφείλει να συμβαδίζει με τις εξελίξεις και να επαναπροσδιοριστεί συνολικά.

Ταχύτατες προσαρμογές σε νέα δεδομένα

Συγκυρίες της εποχής, όπως η πανδημία του COVID-19, έχουν ήδη συμβάλει στον ταχύτατο μετασχηματισμό των σχολείων, καθιστώντας τα καλύτερα προετοιμασμένα να υποστηρίξουν την Education 4.0, με το μέλλον φέρνει ακόμη πιο γρήγορα τα νέα δεδομένα στο προσκήνιο. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έζησαν με καταιγιστικούς ρυθμούς μία μεγάλη αλλαγή και τώρα είναι περισσότερο έτοιμοι για ακόμη περισσότερες προσαρμογές.

Το νέο εκπαιδευτικό περιβάλλον που προκύπτει ενσωματώνει και αξιοποιεί τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), αναπτύσσοντας νέες διαδικασίες, εισάγοντας νέους μεθόδους μάθησης και μετατρέποντας συνολικά την εκπαίδευση σε ένα πανίσχυρο εργαλείο υπεύθυνο και για τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Πλέον, με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και εργαλεία όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση, η εκπαίδευση μετατρέπεται σε μία εντελώς νέα εμπειρία, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αντικαθίσταται ο ρόλος του εκπαιδευτή. Αξιοποιώντας νέα εργαλεία, οι διδάσκοντες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τις δυνατότητες και τους περιορισμούς κάθε εκπαιδευόμενου, να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες όπως η βαθμολόγηση και η αξιολόγηση και, τελικά, να κερδίσουν χρόνο για ουσιαστική επαφή με τους μαθητές τους.

Επιπρόσθετα, με τη βοήθεια των τεχνολογικών εξελίξεων, η μάθηση πλέον επιτυγχάνεται χωρίς γεωγραφικούς φραγμούς και είναι καθολική προσβάσιμη σε όλους. Κάθε παιδί μπορεί να καθορίσει τον δικό του ρυθμό μάθησης, χωρίς να πρέπει απαραίτητα να βρίσκεται σε ένα σχολικό περιβάλλον. Παράλληλα, η νέα εποχή της εκπαίδευσης αλλάζει τις προτεραιότητες και όσον αφορά αυτά που οι μαθητές διδάσκονται. Έτσι, εκπαιδεύονται σε νέες διαφορετικού τύπου δεξιότητες, που αφορούν για παράδειγμα την οργάνωση, τη διαχείριση χρόνου και τη συνεργασία, αποκτώντας τα skills που θα τους βοηθήσουν να προετοιμαστούν ως εργαζόμενοι του μέλλοντος για τις νέες απαιτήσεις και τις νέες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν.

Education Evolution: Education 4.0 for Industry 4.0

Το μέλλον της εκπαίδευσης, όπως προκύπτει από τα νέα δεδομένα που έχει φέρει η Education 4.0, αποτελεί φέτος το κεντρικό θέμα της ετήσιας εκπαιδευτικής συνάντησης «Education Evolution» του προγράμματος Tech Talent School for Educators. Από την 1η έως τις 3 Μαρτίου, το συνέδριο «Education Evolution: Education 4.0 for Industry 4.0» θα εξερευνήσει πώς διαμορφώνεται το οικοσύστημα εκπαίδευσης στο νέο παγκόσμιο περιβάλλον (Education 4.0), λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα μετάβαση της αγοράς προς την αυτοματοποίηση και την ψηφιοποίηση (Industry 4.0).

Το συνέδριο αποτελεί μία υβριδική δράση που πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και της Microsoft Hellas, περιλαμβάνοντας σειρά από εμπνευσμένες ομιλίες και συζητήσεις, εκπαιδεύσεις και εργαστήρια, με επίκεντρο τις ψηφιακές τεχνολογίες, καθώς και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος Tech Talent School for Educators για το έτος 2022. Η πρώτη μέρα της δράσης θα πραγματοποιηθεί στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ενώ τις επόμενες δύο μέρες οι παρουσιάσεις θα είναι online, ώστε ακόμη περισσότεροι εκπαιδευτικοί να μπορέσουν να τις παρακολουθήσουν. Η συμμετοχή είναι δωρεάν για όλους.

Το περσινό συνέδριο παρακολούθησαν πάνω από 350 εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εκπρόσωποι φορέων εκπαίδευσης και οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών ανά ημέρα δράσης, ενώ συμμετείχαν 33 ομιλήτριες και ομιλητές και καταγράφηκαν 5,5 ώρες ομιλιών και συζητήσεων και 7 ώρες διαδραστικών εργαστηρίων και εκπαιδεύσεων. Διαβάστε περισσότερα και δηλώστε συμμετοχή στη φετινή δράση στο https://educationevolution.gr/.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή