Ρώσος πρέσβης: «Ρωσία και Ελλάδα γύρισαν σελίδα»

Ρώσος πρέσβης: «Ρωσία και Ελλάδα γύρισαν σελίδα»

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσοελληνικές σχέσεις έχουν επανέλθει σε ομαλή πορεία, ξεπερνώντας την προσωρινή ψυχρότητα του περασμένου καλοκαιριού, και οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλα τα επίπεδα είναι ευοίωνες. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Αντρέι Μάσλοβ, πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ιστορικό κτίριο της ρωσικής πρεσβείας, στην οδό Ηρώδου Αττικού.

Ο κ. Μάσλοβ ήταν παρών σε όλες τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μόσχα. «Και ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ελληνας πρωθυπουργός, στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, υπογράμμισαν ότι οι συνομιλίες ήταν επίκαιρες, ουσιώδεις και αποτελεσματικές. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι διεξήχθησαν σε κλίμα φιλίας και συνεννόησης», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής, για να προσθέσει: «Το επεισόδιο του περασμένου καλοκαιριού (μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση) δεν συζητήθηκε στις συναντήσεις στη Μόσχα. Υπήρξε μόνο μία σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου, όπου και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι έχουμε γυρίσει αυτή τη σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Η ίδια η επίσκεψη είναι η καλύτερη απόδειξη ότι οι σχέσεις μας έχουν επανέλθει σε ομαλή, ανοδική πορεία. Η έστω και σύντομη περίοδος ψύχρανσης αντιστρατευόταν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των χωρών μας».

Ερωτηθείς κατά πόσον η Ρωσία σκοπεύει να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε περίπτωση επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι «η Ρωσία δεν είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε καινούργια ονομασία της ΠΓΔΜ. Για εμάς δεν υπάρχει καμία διαφορά. Αυτό το είπε ρητά και ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ σχεδόν ένα χρόνο πριν. Δήλωσε ότι όποια ονομασία κι αν συμφωνήσουν η Αθήνα και τα Σκόπια για την ΠΓΔΜ, εάν αυτό αποφασιστεί επισήμως και κατοχυρωθεί στο σύνταγμα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, σίγουρα τότε θα το αναγνωρίσουμε». Προσέθεσε δε ότι «η κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών ή μη δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με την Ελλάδα». Επανέλαβε ωστόσο την αντίθεση της χώρας του με την επέκταση του ΝΑΤΟ, κάτι που, όπως είπε, θα αναγκάσει τη Ρωσία να προχωρήσει σε αντίμετρα.

Μετά το 2018, που σφραγίστηκε από εκδηλώσεις για τα 190 χρόνια από την αποκατάσταση επίσημων διπλωματικών σχέσεων Ρωσίας – Ελλάδας, το 2019 θα είναι Ετος Ρωσικής Λογοτεχνίας και Γλώσσας στην Ελλάδα και το αντίστροφο. Στη διάρκεια της χρονιάς αυτής προβλέπεται να ανοίξουν ακόμη δύο επίτιμα προξενεία της Ρωσίας, στο Ναύπλιο και στην Αλεξανδρούπολη, δήλωσε ο κ. Μάσλοβ, ο οποίος εξήρε επίσης την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας της μεικτής διυπουργικής επιτροπής, όπως και του διμερούς συμβουλίου συνεργασίας και επενδύσεων. Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, δήλωσε ο Ρώσος διπλωμάτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την αύξηση του διμερούς εμπορίου κατά 13% τους πρώτους δέκα μήνες του 2018, τις 850.000 Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και τις σημαντικές ρωσικές επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές της Ελλάδας, με κυριότερο παράδειγμα την επένδυση της Ελούντας. Ο Ρώσος πρεσβευτής υπενθύμισε ότι υπάρχει πρόσκληση από την ελληνική πλευρά για επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι δεν έχει επί του παρόντος οριστικοποιηθεί ο χρόνος της επίσκεψης.

Ο TurkStream

Σχετικά με τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου TurkStream, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι εντός του 2019 θα φτάσει στο ευρωπαϊκό μέρος της Τουρκίας, σε μικρή απόσταση από τα ελληνικά σύνορα, και χαιρέτισε το ενδιαφέρον που εκδήλωσε ο κ. Τσίπρας για τη διέλευση του αγωγού από την Ελλάδα. «Εκτιμούμε την υπεύθυνη στάση (του Ελληνα πρωθυπουργού) ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να προωθεί τα σχέδια που ανταποκρίνονται στα εθνικά της συμφέροντα και να αναδειχθεί σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή, παρ’ όλες τις κακόβουλες αντιδράσεις τρίτων», δήλωσε σχετικά. Προσέθεσε δε ότι η χώρα του είναι ανοικτή σε όλες τις εναλλακτικές προτάσεις για τη διαδρομή του αγωγού, ώστε να τροφοδοτηθεί η Νότια Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν οι απαραίτητες εγγυήσεις από την Ε.Ε. ότι δεν θα μπλοκάρει το έργο, όπως έγινε με το προηγούμενο σχέδιο για τον αγωγό South Stream.

Οι πύραυλοι S-400

Ερωτηθείς για τη ρωσοτουρκική προσέγγιση, ο κ. Μάσλοβ τόνισε ότι «δεν μπορεί να προβληματίζει την Ελλάδα, αφού είναι σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ. Γνωρίζουμε ότι ορισμένοι προβάλλουν την πώληση ρωσικών πυραύλων S-400 στην Τουρκία ως ανθελληνική ρωσική κίνηση. Ωστόσο η Ρωσία πρώτον δεν παραβιάζει καμία διεθνή συμφωνία ελέγχου των εξοπλισμών και δεύτερον οι S-400 είναι όπλα αμυντικού χαρακτήρα, όπως και οι S-300, τους οποίους διαθέτει η Ελλάδα».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις εντάσεις γύρω από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ο κ. Μάσλοβ υπενθύμισε ότι «η Κύπρος είναι σημαντικός εταίρος μας στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε ότι «η ρωσική θέση είναι για δεκαετίες αμετάβλητη στο Κυπριακό: είμαστε υπέρ μιας καθολικής, δίκαιης, σταθερής και βιώσιμης λύσης, που πρέπει να δοθεί από τις ίδιες τις κοινότητες, μέσω διαπραγματεύσεων, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, χωρίς την έξωθεν επιβολή προκατασκευασμένων λύσεων και τεχνητών χρονοδιαγραμμάτων». Ο Ρώσος διπλωμάτης επανέλαβε ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης της Κύπρου και διέψευσε φήμες που εμφάνιζαν τη χώρα του να σκέφτεται την απόσυρση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ από τη νήσο, λέγοντας ότι «το θέμα αυτό μπορεί να τεθεί μετά την επίλυση του Κυπριακού, όχι πριν από αυτήν». Ερωτηθείς από την «Κ» για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στο κτίριο της εφημερίδας «Κ» και του ΣΚΑΪ, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι «είναι αυτονόητη η καταδίκη, από μέρους της Ρωσίας, οποιασδήποτε τρομοκρατικής ενέργειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή