Ζάεφ: Προτεραιότητα η Ε.Ε.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ετοιμότητα της χώρας του να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται άμεσα ώστε να αποκτήσει ενταξιακή προοπτική στην Ε.Ε., αλλά και να ακολουθήσει τα επόμενα βήματα προς το ΝΑΤΟ, εκδήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος συναντήθηκε στο Νταβός όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τον επίτροπο Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν και τον γ.γ. του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ επανέλαβε ότι στηρίζει την εισδοχή της ΠΓΔΜ στον οργανισμό, ενώ ο κ. Ζάεφ απάντησε ότι η χώρα του είναι έτοιμη για «αυτή τη σημαντική στιγμή». Στο Νταβός ο κ. Ζάεφ συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε και με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος, κάτι που σχολιάστηκε και στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο.

Παράλληλα, στα Σκόπια ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι, εν καιρώ, ακόμα και οι επικριτές της συμφωνίας των Πρεσπών θα συμφωνήσουν. «Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σίγουρα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας για το συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι μερικά χρόνια αργότερα… ακόμη και αυτοί που σήμερα είναι οργισμένοι διαδηλωτές θα πουν: “Φαίνεται ότι είχαν δίκιο”», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντιμιτρόφ (AFP). Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ δεν έκρυψε ότι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι η έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την Ε.Ε. Ο κ. Ντιμιτρόφ είπε ότι εάν οι Βρυξέλλες δεν εκκινήσουν τη διαδικασία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό θα σημάνει «απώλεια της αξιοπιστίας όλης της διαδικασίας ένταξης». Ο κ. Ντιμιτρόφ περιέγραψε τη συμφωνία των Πρεσπών ως μοντέλο επίλυσης διαφορών και για άλλες χώρες της περιοχής. «Πολλές από τις παγιωμένες πολιτικές έριδες στην περιοχή συνδέονται με ιστορικά εδαφικά ζητήματα, μια κληρονομιά συχνών εδαφικών αλλαγών σε μια γωνιά της Ευρώπης η οποία έχει βιώσει πολλούς πολέμους και ξένες επεμβάσεις», είπε ενδεικτικά.

Στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ αυτές τις ημέρες συζητείται έντονα και ο νέος νόμος αναβάθμισης του καθεστώτος της αλβανικής γλώσσας στην επικράτεια. Σύμφωνα με αλβανικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι δήλωσε ότι στο τέλος του μήνα, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι σχετικές τεχνικές διαδικασίες, θα εκφωνεί τις ομιλίες του στο Κοινοβούλιο στην αλβανική γλώσσα. Σήμερα, επίσης, θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να εξετάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, μαζί με τις προεδρικές, στα τέλη του ερχόμενου Απριλίου. Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες επανεμφανίστηκε δι’ ανάρτησής του στα κοινωνικά δίκτυα ο Παύλος Βοσκόπουλος, επικεφαλής του σλαβόφωνου κόμματος Ουράνιο Τόξο, αναφέροντας ότι στην Ελλάδα υφίσταται «εθνική μακεδονική μειονότητα στη βόρεια Ελλάδα». «Εμείς τα μέλη της εθνικής μακεδονικής μειονότητας στη βόρεια Ελλάδα, και ειδικά στο κόμμα ΕΕΣ-Ουράνιο Τόξο, είμαστε με ανοιχτή και με καλή διάθεση να βοηθήσουμε τη χώρα μας την Ελλάδα να κάνει την ιδεολογική της μεταρρύθμιση σχετικά με τη σύγχρονη ελληνική εθνική ταυτότητα», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή