Στην τελική ευθεία με ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ

Στην τελική ευθεία με ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να υπογραφεί το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από τους μόνιμους αντιπροσώπους (Μ.Α.) των 29 κρατών-μελών στις Βρυξέλλες, μετά τη λήξη της περιόδου κατάθεσης πιθανών ενστάσεων (η λεγόμενη φάση «σιωπηρής αποδοχής»). Η τελετή υπογραφής στην έδρα του ΝΑΤΟ υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας ή στην αρχή της επόμενης, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ γνωστοποίησε, χθες, με επιστολή (προς τον ΥΠΕΞ της Βόρειας «Μακεδονίας» και όχι της ΠΓΔΜ) στον κ. Ντιμιτρόφ ότι η προετοιμασία της υπογραφής του πρωτοκόλλου εισδοχής από τους Μ.Α. «είναι σε εξέλιξη», τονίζοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει στον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ και την επίσημη πρόσκληση για την τελετή. Αμέσως μετά θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου εισδοχής από τις εθνικές αντιπροσωπείες, με πρώτη τη Βουλή των Ελλήνων.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ το κυβερνών κόμμα SDSM ανασυντάσσεται για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις, κυρίως τις προεδρικές εκλογές του Απριλίου. Η κεντρική επιτροπή του SDSM αποφάσισε την οριστικοποίηση της επιλογής προεδρικού υποψηφίου στις 3 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι εξελίσσεται συζήτηση και με το αλβανικό κόμμα DUI για κάθοδο κοινού υποψηφίου. Τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος συζήτησαν, επίσης, το αίτημα του VMRO-DPMNE για προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών ώστε να διεξαχθούν μαζί με τις προεδρικές. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ δεν ελήφθησαν αποφάσεις επ’ αυτού, διότι καταγράφηκαν διαφορετικές απόψεις ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή