Αποστολάκης – Ακάρ για τα ΜΟΕ

Αποστολάκης – Ακάρ για τα ΜΟΕ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Tο βάπτισμα πυρός στο ΝΑΤΟ είχε χθες ο νέος υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης. Στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Αμυνας, ο Ελληνας εκπρόσωπος είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ, όπου συμφώνησαν στην ανάγκη για τη συγκρότηση πλαισίου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο. Το γενικό πλαίσιο έχει ως βάση συζήτησης τα πρώτα ΜΟΕ του 1988 ανάμεσα σε Παπούλια και Γιλμάζ, ωστόσο θα διευκρινιστεί στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στις τεχνικές αντιπροσωπείες που θα συγκροτηθούν από τις δύο πλευρές.

Καθώς η χθεσινή συνάντηση του κ. Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογό του στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Αμυνας ακολούθησε λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, ήταν σημαντικό να γίνει σε θετικό κλίμα και να περάσει το μήνυμα ότι οι δύο άνδρες είχαν εποικοδομητικό διάλογο. «Συζητήσαμε διμερή θέματα και την εφαρμογή του μνημονίου Παπούλια – Γιλμάζ του 1988», ανέφερε ο κ. Αποστολάκης μετά τη συνάντησή του και πρόσθεσε ότι στο άμεσο μέλλον θα βρεθούν οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έτσι ώστε να προχωρήσει το πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημαντικό στη σχέση των δύο υπουργών είναι ότι γνωρίζονται από το παρελθόν, καθώς ο Αποστολάκης ήταν αρχηγός ΓΕΕΘΑ πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού, ενώ ο ομόλογός του ήταν και αυτός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Ο κ. Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης και με την υπουργό Εθνικής Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, η οποία συμμετείχε για πρώτη φορά σε σύνοδο του ΝΑΤΟ υπό το καθεστώς παρατηρητή. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν θέματα που άπτονται της εφαρμογής του άρθρου 17 της συμφωνίας των Πρεσπών. Συγχρόνως, έκαναν μία πρώτη συζήτηση για το πώς θα αναβαθμίσουν τη διμερή στρατιωτική συνεργασία, καθώς η γειτονική χώρα πολύ σύντομα θα είναι πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. «Κατέστησα γνωστή τη δυνατότητα συνδρομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην οικοδόμηση δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της γείτονος για την ομαλή και ταχεία προσαρμογή τους στη Συμμαχία με ένα αναβαθμισμένο πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης.

Ο Ελληνας υπουργός συναντήθηκε επίσης με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, εθιμοτυπικά, καθώς ήταν η πρώτη του φορά στη σύνοδο υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες. Με τον κ. Στόλτενμπεργκ ο κ. Αποστολάκης τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η εκπαίδευση των υπηρεσιακών δομών του ΝΑΤΟ αλλά και να ενισχυθεί η δυνατότητα ανταπόκρισης της Συμμαχίας. Ο κ. Αποστολάκης, επίσης, υπογράμμισε κατά τη συνάντηση ότι η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, καθώς η χώρα «συμβάλλει ενεργά στη συμμαχική δραστηριότητα ανάσχεσης των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο και προωθεί ευρύ πλέγμα διεθνών αμυντικών συνεργασιών, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή