Συναίνεση για την απειλή του δημογραφικού

Συναίνεση για την απειλή του δημογραφικού

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κοινή τη διαπίστωση ότι το δημογραφικό αποτελεί τεράστια απειλή για το μέλλον της χώρας και με κοινό τόπο ότι απαιτείται εθνική συναίνεση για να αναστραφεί η τάση συρρίκνωσης του πληθυσμού, πραγματοποιήθηκε χθες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέλυσαν τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος εστιάζοντας κυρίως σε οικονομικά και φορολογικά μέτρα στήριξης της οικογένειας αλλά και στη δημιουργία θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν εντός συνόρων τους νέους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπεραμύνθηκε των πολιτικών που έχει ασκήσει για το εργασιακό και τα μέτρα ενίσχυσης του παιδιού, ενώ προέκρινε ως λύση για το δημογραφικό την ενσωμάτωση των μεταναστών. Χαρακτήρισε δε την πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση της οικογένειας με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, ως σοβαρή, αν και όπως είπε «θα μπορούσα να πω κι εγώ ότι είναι ένα φιλοδώρημα».

«Η Ελλάδα αιμορραγεί», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι το δημογραφικό είναι εθνικό υπαρξιακό διακύβευμα. Οπως είπε «από τα 11,1 εκατ. που ήταν ο πληθυσμός της χώρας το 2011, βρεθήκαμε πέρυσι στα 10,7 εκατομμύρια και αν οι ρυθμοί αυτοί συνεχιστούν, οι Ελληνες θα περιοριστούν στα 8,9 εκατ. μέχρι το 2050 και στα 7,3 εκατ. μέχρι το 2080».

Στις προτάσεις της Ν.Δ. είναι η άμεση ενίσχυση της οικογένειας με 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που θα γεννιέται στη χώρα (μέτρο συνολικού κόστους που εκτιμάται στα 150.000.000 ευρώ ετησίως), αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και υπαγωγή στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ όλων των βρεφικών ειδών, και ειδών πρώτης ανάγκης των μητέρων. Επιπλέον, στον σχεδιασμό της Ν.Δ. περιλαμβάνονται και η χορήγηση κουπονιού ύψους 180 ευρώ για δέκα μήνες τον χρόνο στις οικογένειες που δεν βρίσκουν θέση σε δημόσιο παιδικό σταθμό για το παιδί τους, η αύξηση της άδειας εγκυμοσύνης και λοχείας για τις μονογονεϊκές οικογένειες, η επέκταση της προστασίας από απόλυση στους 24 μήνες από 18 που είναι σήμερα. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό και την Υγεία, ενώ τόνισε ότι θα πρέπει να απασχολήσει την πολιτεία και το θέμα των εκτρώσεων ειδικά από ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά, αλλά και της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το δημογραφικό πρόβλημα ζήτημα συνολικής στρατηγικής και αναφέρθηκε στις πολιτικές που έχει ασκήσει η κυβέρνηση για τη μείωση της ανεργίας, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τα οικογενειακά επιδόματα, την επιδότηση ενοικίου και τα σχολικά γεύματα. Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας έγκλημα του παλιού πολιτικού συστήματος ότι άφησε ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες, όπως είπε, για οικοδόμηση ενός κοινωνικού κράτους, όταν υπήρχε δημοσιονομική ευχέρεια στη χώρα.

Το πρόγραμμα ΚΙΝΑΛ

Εφάπαξ επίδομα τοκετού 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και χορήγηση 200 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια για κάθε νέο παιδί σε ζευγάρια που είτε δεν έχουν τεκνοποιήσει είτε έχουν ήδη ένα παιδί, περιλαμβάνει το πρόγραμμα του ΚΙΝΑΛ που παρουσίασε η επικεφαλής του κ. Φώφη Γεννηματά. Προϋπόθεση είναι να μην ξεπερνά το ετήσιο καθαρό εισόδημα του ζευγαριού τις 25.000 ευρώ με στεγαστικό δάνειο ή ενοίκιο, και τις 20.000 ευρώ χωρίς δάνειο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή