«Αγκάθι» το ευρωψηφοδέλτιο για τον ΣΥΡΙΖΑ

«Αγκάθι» το ευρωψηφοδέλτιο για τον ΣΥΡΙΖΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη έναν δύσκολο γρίφο καλείται να λύσει ενόψει των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, για να είναι δυνατόν να κατέλθουν υποψήφιοι, όπως φημολογείται ότι θέλουν, η κ. Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης, θα πρέπει να προχωρήσει σε ρύθμιση που να καταργεί το «ασυμβίβαστο» μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί η δεδηλωμένη, αφού οι επιλαχόντες της κ. Κουντουρά και του κ. Δανέλλη παραμένουν σε ΑΝΕΛ και Ποτάμι αντίστοιχα και η κυβέρνηση θα βρεθεί με 149 βουλευτές. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ν. 4255/2014 που θέσπισε ο Αντώνης Σαμαράς και αναφέρει ότι «οι βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι ούτε να εκλεγούν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους».

Μια σκέψη λοιπόν που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι να γίνει ρύθμιση πως οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα παραιτηθούν από το βουλευτικό αξίωμα μόνο αν εκλεγούν τελικά στην Ευρωβουλή. Η συγκεκριμένη πάντως πρωτοβουλία, αν προχωρήσει, δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, απλά δίνει μια παράταση στην κυβέρνηση. Και τούτο, γιατί εάν πράγματι εκλεγούν οι κ.κ. Δανέλλης και Κουντουρά, τότε αυτομάτως μετά τις ευρωεκλογές ο κ. Τσίπρας θα είναι και πάλι αντιμέτωπος με την απώλεια της δεδηλωμένης και θα πρέπει να πάει σε εθνικές εκλογές άμεσα, δηλαδή τον Ιούνιο.

Εναλλακτικές υπάρχουν; Αρχικά είναι η περίπτωση τα δύο προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ και το Ποτάμι, αντίστοιχα, στελέχη να είναι υποψήφιοι στις εθνικές εκλογές, κάτι που δημιουργεί όμως άλλους πονοκεφάλους. Αφενός κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν είναι επιθυμία τους, αφετέρου υπάρχει το ζήτημα πως όταν προστίθεται σε έναν νομό ένας υποψήφιος «απέξω», μεταβάλλονται οι ισορροπίες και ξεκινούν οι γκρίνιες από τους ήδη εκλεγμένους, κάτι που ο κ. Τσίπρας θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει. Η βούληση άλλωστε του κ. Τσίπρα, από τη στιγμή που θα προηγηθούν οι ευρωεκλογές των εθνικών, είναι ένα «δυνατό» ευρωψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή στελεχών πρώτης γραμμής, όπως της κ. Αχτσιόγλου και του κ. Κουρουμπλή.

Συνεπώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μια ρύθμιση που θα ξεπερνάει με κάποιο τρόπο αυτόν τον σκόπελο. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα που μπορεί να αποτελέσει «μαξιλαράκι» για τη διατήρηση του αριθμού 151, ώστε να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης μέχρι τον Οκτώβριο, όπως φαίνεται να είναι η πρόθεση του πρωθυπουργού. Στην περίπτωση που οι απώλειες είναι μόνο ένας βουλευτής –δηλαδή δεν εκλεγούν και η κ. Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης–, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να βρει έναν επιπλέον βουλευτή στο πρόσωπο του ανεξάρτητου σήμερα κ. Θεοχαρόπουλου. Η ΔΗΜΑΡ το τελευταίο διάστημα κινείται σε τροχιά συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα, η οποία πιθανότατα ακόμα και μέσα στον Μάρτιο μπορεί να πάρει «σάρκα και οστά». Αν η συνεργασία δεν προβλέπει κάθοδο του κ. Θεοχαρόπουλου στις ευρωεκλογές, αλλά άλλων στελεχών της ΔΗΜΑΡ, τότε ο κ. Θεοχαρόπουλος θα μπορούσε να είναι ο 151ος. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα της στις 120 δόσεις. Το «στοπ» των εταίρων στη ρύθμιση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα ηγετικά κλιμάκια με τις απόψεις να διίστανται. Σύμφωνα με πληροφορίες, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων ο κ. Τζανακόπουλος, είναι υπέρμαχοι της «σκληρής» γραμμής, δηλαδή της εφαρμογής του μέτρου για όλους, και ιδιώτες και επιχειρήσεις. Την ίδια ώρα υπάρχει η άποψη, την οποία υποστηρίζουν ο κ. Τσακαλώτος και κ. Φλαμπουράρης, για λιγότερες δόσεις (60) ώστε να καθησυχαστούν και οι εταίροι. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει πως οι 120 δόσεις μπορούν να εφαρμοστούν μόνο για επιχειρήσεις. Για το θέμα μάλιστα έγινε χθες σύσκεψη στο Μαξίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή