ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωψηφοδέλτιο χαμηλής πτήσης

ΣΥΡΙΖΑ: Ευρωψηφοδέλτιο χαμηλής πτήσης

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σαφή ανοίγματα στον λεγόμενο κεντροαριστερό χώρο και στη σκιά της υπόθεσης της Μυρσίνης Λοΐζου, δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα ακόμα 10 ονόματα υποψήφιων ευρωβουλευτών, με το πέρας της πολύωρης συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τους υποψηφίους, εκτός από «βαριά» ονόματα του ευρύτερου χώρου, απουσιάζαν τελικά τόσο η Ελενα Κουντουρά όσο και ο Σπύρος Δανέλλης, με την απουσία της πρώτης να σχετίζεται με το γεγονός πως κρίθηκε σκόπιμη η παραμονή της στο υπουργείο Τουρισμού για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, καθώς το πιθανότερο είναι πως θα βρίσκεται στις επόμενες ανακοινώσεις, όπως και ο κ. Δανέλλης. Αντίθετα, ανακοινώθηκε, όπως αναμενόταν, ο επιχειρηματίας Πέτρος Κόκκαλης, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Σήμερα έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής στις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπλοκή», ανέφερε η Πειραιώς, σημειώνοντας πως «ο κόσμος το ’χε τούμπανο και ο κ. Τσίπρας κρυφό καμάρι». Η Ν.Δ. αναφέρει στην ανακοίνωσή της πως «το να τιμήσει ο κ. Τσίπρας το όνομα Κόκκαλης, το οποίο γέννησε τον όρο διαπλοκή στην Ελλάδα, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της κατρακύλας του ΣΥΡΙΖΑ», που προκαλεί «πλέον μόνον τον χλευασμό, κι αυτό θα φανεί σύντομα. Στις κάλπες της 26ης Μαΐου».

Η απουσία ονομάτων που θα σηματοδοτούσαν το «γενναίο άνοιγμα» στον ευρύτερο χώρο οφείλεται, σύμφωνα με κομματικές πηγές, στο ότι κρίθηκε σωστότερο επικοινωνιακά να ενταχθούν στο τελευταίο κύμα ανακοινώσεων, μετά τη μεγάλη εκδήλωση της 6ης Απριλίου που θα γίνει τελικά στο ολυμπιακό ακίνητο Γαλατσίου. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει πολλά, καθώς θα αποτελέσει ουσιαστικά την κορύφωση των διεργασιών για τη σχηματοποίηση του «προοδευτικού μετώπου». Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εκδήλωση θα δημοσιοποιηθεί μια εκλογική επιτροπή, αποτελούμενη από 100 μέλη, που θα προέρχονται από όλες τις τάσεις, τις κινήσεις και τα κόμματα που συναποτελούν την «προοδευτική συμμαχία», επιχειρώντας να προσδώσει τη δυναμική στο εγχείρημα, και ακολούθως αναμένονται τα τελευταία 16 ονόματα υποψήφιων ευρωβουλευτών που θα «κλείσουν» το ψηφοδέλτιο.

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες παρελάσεις για την 25η Μαρτίου ανέδειξαν εκ νέου πως η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί «ανοικτή πληγή» για το κυβερνών κόμμα. Ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα υπήρξαν έντονες διαμαρτυρίες εναντίον των κυβερνητικών στελεχών που παρέστησαν στις εορταστικές εκδηλώσεις, τροφοδοτώντας περαιτέρω το κακό κλίμα για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β. Ελλάδα. Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί πυροδοτεί εσωστρέφεια στο κυβερνών κόμμα, με όλο και περισσότερα στελέχη να μιλούν για «μη υπεράσπιση της συμφωνίας των Πρεσπών» στον βαθμό που έπρεπε. Αυτή ήταν εξαρχής και η γραμμή του κ. Ν. Κοτζιά, ο οποίος, για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα, τράβηξε διαχωριστικές γραμμές από την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά υπερασπίστηκε το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» που ακούστηκε σε πολλές παρελάσεις, σημειώνοντας πως «βεβαίως η Μακεδονία του Αλεξάνδρου είναι ελληνική», επαινώντας τη συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία «οι γείτονες παραδέχθηκαν την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, αφού ως Σλάβοι ήρθαν στην περιοχή χίλια χρόνια μετά». Στην ίδια γραμμή και ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης, ο οποίος σημείωσε πως το εμβατήριο «Μακεδονία ξακουστή» «υμνεί αυτό που αποτυπώνει η συμφωνία των Πρεσπών στο άρθρο 7, ότι δηλαδή η ξακουστή Μακεδονία, η χώρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν ελληνική», προσθέτοντας πως «οι πατριδοκάπηλοι που μας επιτίθενται ούτε τη συμφωνία έχουν διαβάσει ούτε την Ιστορία έχουν μελετήσει». Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αυτή είναι η σωστή διαχείριση της συμφωνίας.

Οι δέκα υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Το δεύτερο κύμα υποψήφιων ευρωβουλευτών του ενόψει των εκλογών της 26ης Μαΐου, ανακοίνωσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δέκα υποψήφιοι είναι η Ελευθερία Αγγέλη, συντονίστρια του Δικτύου Νεολαιών του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ο Νίκος Γραικός, ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Φωνή-Γραφή» για τη διάδοση των νέων ελληνικών στη Γαλλία, ο Μάριος Θεοφιλάτος, μουσικός, μέλος της Γραμματείας Κ.Σ. Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Κόκκαλης, επιχειρηματίας και ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, μετά το διαζύγιο με τον δήμαρχο Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, η Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός και πρώην υπουργός Πολιτισμού, η Γιώτα Λαζαροπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Εθνικής Τράπεζας-πρώην Εθνοdata, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, ολυμπιονίκης τάε κβον ντο, ο Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, ακτιβιστής ΑΜΕΑ, ο Μιχάλης Σπουρδαλάκης, κοσμήτορας Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ καθώς και πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, και, τέλος, η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η δεύτερη ανακοίνωση αποτυπώνει ευρεία κοινωνική γκάμα, με αθλητές, καλλιτέχνες, επιχειρηματίες και ακτιβιστές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή