ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρ. Χριστοδούλου: «Μόνιμος ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο»

Χρ. Χριστοδούλου: «Μόνιμος ο κίνδυνος ατυχήματος στο Αιγαίο»

Τον μόνιμο κίνδυνο ατυχήματος στο Αιγαίο υπογράμμισε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) εργάζονται «ώστε να μη δημιουργούνται τέτοιες συνθήκες». Ο κ. Χριστοδούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, τήρησε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να απαντάμε σε κάθε δήλωση» που γίνεται από την πλευρά των Τούρκων, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο ακριβώς για να συντηρήσουν την ένταση. Ο κ. Χριστοδούλου έκανε εκτενή αναφορά και στα εξοπλιστικά, λέγοντας ότι για τα F-35 βρίσκεται σε εξέλιξη μια μελέτη αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στο έτος. Με βάση αυτή τη μελέτη, θα φανεί τι απαιτείται να γίνει προκειμένου να ενταχθούν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία.

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στην ενίσχυση της διακλαδικότητας στις Ε.Δ., ένα έργο με χρόνιες δυσκολίες, ενώ τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας. «Υπάρχει και φθηνή τεχνολογία που πολλές φορές την προσπερνάμε και δεν την αξιοποιούμε όπως πρέπει, και βέβαια έχουμε ένα θέμα συνεννόησης. Πρέπει να φτιάξουμε τις διαδικασίες με τον σύγχρονο τρόπο σκέψης. Γιατί ακόμη, δυστυχώς, μιλάμε διαφορετική γλώσσα στα τρία όπλα», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Χριστοδούλου, ο οποίος, επιπλέον, αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που είχε στα Σκόπια για την αμυντική συνεργασία με τη Βόρεια Μακεδονία.

Χθες, επίσης, κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας 43 νέων χειριστών της τουρκικής αεροπορίας, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ επανήλθε στη ρητορική περί «Γαλάζιας Πατρίδας», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας θα αμυνθεί ακόμα και αν πάνε να της πάρουν ένα βότσαλο, είμαστε έτοιμοι να σπάσουμε κεφάλια». Ο κ. Ακάρ, βέβαια, τόνισε ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ του διαλόγου, κάνοντας μάλιστα αναφορά στις επικείμενες επαφές ανάμεσα σε Αγκυρα και Αθήνα σε διάφορα επίπεδα. Την Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι επαφές σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών, στην Αθήνα. «Ελπίζουμε και επιθυμούμε σε αυτές τις συνομιλίες να επιδείξουμε προσπάθεια επίλυσης όλων των προβλημάτων με ειρηνικό τρόπο και μέθοδο και μακάρι να τα λύσουμε. Αυτή είναι η επιθυμία μας. Αλλά κανένας να μη συμπεριφερθεί εγωιστικά ή οπορτουνιστικά απέναντι στην καλή μας πρόθεση, στην προσπάθειά μας για ειρήνη και ειρηνική επίλυση των προβλημάτων μας», είπε ο κ. Ακάρ, δίχως, πάντως, να κατονομάσει την Ελλάδα. Και πρόσθεσε ότι η Τουρκία θέλει να αποφύγει «προβοκάτσιες ή προκλήσεις». Οπως είπε, «θέλω όλοι να γνωρίζουν ότι σε οποιαδήποτε κίνηση γίνει, εμείς δεν θα την αφήσουμε χωρίς απάντηση. Για την ειρήνη και για τις σχέσεις καλής γειτονίας είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν όλοι αυτό το στοιχείο. Εμείς δίνουμε σημασία και αναμένουμε όλες οι πλευρές να δώσουν σημασία σε αυτό το θέμα».

«Ηνίοχος 2019»

Σε πρακτικό επίπεδο, πάντως, χθες, όγδοη ημέρα εξέλιξης του «Ηνίοχου 2019», σε όλο το μήκος του FIR Αθηνών, μάλιστα σε συνεργασία με μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, δεν καταγράφηκαν κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Πέρα από την έκδοση ορισμένων NAVTEX, δεν καταγράφηκε καμία παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου και τα σενάρια της άσκησης εξελίχθηκαν ομαλά.