Νέες απειλές από Αγκυρα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο χρόνος και κυρίως ο θαλάσσιος χώρος που θα κινηθεί το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας αποτελούν τα επόμενα ερωτήματα που απασχολούν Λευκωσία και Αθήνα. Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» κινείται ανάμεσα στο οικόπεδο 8 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και το 12. Το οικόπεδο 8, παρότι έχει αποδοθεί στην ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, θεωρείται από αρκετούς ως ο πλέον «αδύναμος κρίκος», ιδιαιτέρως αν ληφθεί υπόψη ότι η Ρώμη έδειξε μικρή προθυμία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, όταν τον Φεβρουάριο του 2018 ο τουρκικός στόλος ακύρωσε τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στο οικόπεδο 3 (από την ΕΝΙ και την κορεατική KOGAS). Ο ναυτικός αποκλεισμός που είχε κάνει τότε στο οικόπεδο 3 ο τουρκικός στόλος αποτέλεσε, ουσιαστικά, την αφορμή για αλλαγή στρατηγικής τόσο από Αθήνα όσο και από Λευκωσία, με προσανατολισμό, πια, στα αναμενόμενα βήματα κλιμάκωσης που έκτοτε εξελίσσονται, με αποκορύφωμα την εισβολή του «Πορθητή» στην κυπριακή ΑΟΖ, την περασμένη Παρασκευή. Η Λευκωσία επενδύει αρκετά στη Γαλλία, ευελπιστώντας ότι θα δείξει ενδιαφέρον για έρευνες στα οικόπεδα που είτε δεν έχουν ακόμη αδειοδοτηθεί σε κάποια εταιρεία είτε διεξάγει έρευνες σε αυτά η ΕΝΙ. Η ανησυχία αιτιολογείται και από τις σχετικές δημόσιες τοποθετήσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος από την Κιργιζία, όπου βρέθηκε, είπε ότι «το επόμενο διάστημα θα στείλουμε και το άλλο μας γεωτρύπανο στην περιοχή και θα ξεκινήσουμε γεωτρήσεις». Δίνοντας έμφαση, ο κ. Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι «πλέον η περίοδος των σεισμικών ερευνών τελείωσε. Στέλνουμε και το δεύτερο γεωτρύπανό μας στην περιοχή».

Κρίσιμες για τη στάση που θα τηρήσει η Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας θα είναι οι επαφές που αναμένεται να έχουν σήμερα στο Σιμπίου της Ρουμανίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Eυρωπαίους ηγέτες και, κυρίως, με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού στόλου (12 πλοία) βρίσκεται στα βόρεια της Κύπρου, με τρία εξ αυτών να πλέουν νοτιότερα, κοντά στον «Πορθητή» και στο «Μπαρμπαρός», μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. Την ίδια στιγμή στο Αιγαίο η ένταση συνεχίζεται αμείωτη, καθώς για ακόμα μία ημέρα, χθες, καταγράφηκαν τέσσερις εικονικές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε χθες στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης με τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και τον ομόλογό του Σάββα Αγγελίδη. Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δρομολογήθηκαν ενέργειες περαιτέρω βελτίωσης της διαλειτουργικότητας και της επιχειρησιακής συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, συνεχίζεται η έντονη διπλωματική κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Κύπρο Στάνισλαβ Οσάτσι, σχετικά με επικείμενη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Λευκωσία. Ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοβ εξέφρασε χθες (ΕΡΤ) την ανησυχία της Μόσχας για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε, μάλιστα, την ελπίδα ότι οι χώρες που εμπλέκονται «δεν θα κάνουν βήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην περαιτέρω ένταση στην περιοχή και δεν θα δημιουργήσουν επιπρόσθετα εμπόδια για την επίλυση του Κυπριακού». Σχολιάζοντας την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Μάσλοβ δήλωσε ότι «οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα πρέπει να είναι σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην υπόθεση προμήθειας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Αγκυρα, τονίζοντας ότι «έχουν εντελώς αμυντικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν κανένα κίνδυνο για την Ελλάδα, η οποία διαθέτει τα ρωσικά συστήματα S-300».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή