ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των κομμάτων στην Α΄ Αθήνας

Η μάχη των κομμάτων στην Α΄ Αθήνας

Η πολυδιάσπαση που χαρακτήριζε το πολιτικό σύστημα το 2015 «έδωσε» σε οκτώ συνολικά κόμματα βουλευτική έδρα τον Σεπτέμβριο του 2015. Από τις 14 έδρες που αντιστοιχούν στη «ναυαρχίδα» των περιφερειών, την Α΄ Αθήνας, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εξέλεξαν στις δεύτερες εκλογές του 2015 από 4 βουλευτές.

Συγκεκριμένα, από το κυβερνών κόμμα στα βουλευτικά έδρανα βρέθηκαν ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που παραιτήθηκε και τη θέση του πήρε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Από τη Ν.Δ. τις 4 έδρες πήραν η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο Βασίλης Κικίλιας, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Κατά τα λοιπά, οι έδρες μοιράστηκαν στη Χρυσή Αυγή με τον Νίκο Μιχαλολιάκο, στο ΚΚΕ με τη Λιάνα Κανέλλη, στο Ποτάμι με τον Σπύρο Λυκούδη, στο ΠΑΣΟΚ με τον Κώστα Σκανδαλίδη, στην Ενωση Κεντρώων με τον Μάριο Γεωργιάδη και, τέλος, μία έδρα πήραν οι ΑΝΕΛ, την οποία κατέλαβε η νυν ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Κουντουρά. Οσον αφορά τα ποσοστά των κομμάτων τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ –ενδεικτικό της εκλογικής «φόρας» που είχε την εποχή εκείνη– είχε αναδειχθεί πρώτο κόμμα σε ένα παραδοσιακό «γαλάζιο» κάστρο, έστω και με το οριακό 31,55% έναντι 31,12% της Ν.Δ.

Το πολιτικό σκηνικό σήμερα είναι τελείως διαφορετικό, με τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας να είναι μάλλον προεξοφλημένη στην Α΄ Αθήνας, καθώς στις πρόσφατες ευρωεκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση έλαβε ποσοστό 36,48 έναντι 23,87 του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας για τη μεν Ν.Δ. έναν «ευχάριστο πονοκέφαλο», καθώς υπάρχει πληθώρα υποψηφίων, για τον δε ΣΥΡΙΖΑ ένα πραγματικό πρόβλημα.

Και αυτό καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις, σε μία εξακομματική Βουλή, η Ν.Δ. θα εκλέξει 7 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 3 και τα υπόλοιπα 4 κόμματα από έναν. Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, η εσωκομματική μάχη αναμένεται σκληρή, καθώς στους νυν βουλευτές Νίκο Βούτση, Νίκο Φίλη και Χριστόφορο Βερναρδάκη, που θα είναι εκ νέου υποψήφιοι, θα προστεθούν –εκτός απροόπτου– ο προβεβλημένος λόγω της θέσης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας που έφτιαξε το προηγούμενο διάστημα «μηχανισμό», Νάσος Ηλιόπουλος, και πιθανόν η Ράνια Σβίγκου. Εξαιρετικά αμφίβολο είναι αν θα πολιτευτεί εκ νέου ο εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος διανύει το 81ο έτος της ηλικίας του.

Από τη Ν.Δ., όπως προειπώθηκε, παρουσιάζεται συνωστισμός υποψηφίων. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως «αδειάζει» μία έδρα, καθώς η Ντόρα Μπακογιάννη θα είναι υποψήφια στη γενέτειρα της οικογένειας Μητσοτάκη, τα Χανιά, αλλά κυρίως η δυναμική εξουσίας που έχει προκύψει μετά τις ευρωεκλογές πολλαπλασιάζει το ενδιαφέρον των υποψηφίων. Βέβαιο είναι ότι στις γαλάζιες λίστες θα βρίσκονται οι νυν βουλευτές Ολγα Κεφαλογιάννη, Βασίλης Κικίλιας και Νικήτας Κακλαμάνης. Τον σταυρό θα διεκδικήσουν ακόμα ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελος Συρίγος, ο πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Θόδωρος Φορτσάκης, ο πρώην βουλευτής Θάνος Πλεύρης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τσιόδρας και Κωνσταντίνος Μπογδάνος, η πρώην βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή, η ιστορικός – μουσειολόγος Αλεξάνδρα Χαριτάτου, η δικηγόρος Σοφία Νικολάκου, ο επίσης δικηγόρος και πρώην ειδικός γραμματέας στην κυβέρνηση Σαμαρά, Δημήτρης Ιατρίδης, η Σοφία Λουκέρη και ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.

Από το ΚΙΝΑΛ, υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, ο προερχόμενος από το Ποτάμι Παναγιώτης Καρκατσούλης, ο αν. εκπρόσωπος Σπύρος Καρανικόλας και οι Νίκος Λαλιώτης και Ζέφη Δημαδάμα.

Τέλος, από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το ΜέΡΑ25, που υπενθυμίζεται πως στις ευρωεκλογές έφτασε στο οριακό 2,99%, μεταξύ των υποψηφίων θα είναι ο σκιτσογράφος Στάθης Σταυρόπουλος, η ραδιοφωνική παραγωγός Ντέπυ Βρεττού και η ηθοποιός Μαρία Καρακίτσου.