ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

Ευ. Βενιζέλος: Αναγκαίο ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο

«Η χώρα έχει ανάγκη από ένα διαφορετικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης», από μια «διαφορετική κυβερνητική αντίληψη», σημείωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην τοποθέτησή του τη δεύτερη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου «Η Ελλάδα μετά ΙΙΙ», που είχε στο επίκεντρο την ανασύσταση της μεσαίας τάξης. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εστίασε στη διαφορετική αντίληψη που πρέπει να κυριαρχήσει στη χώρα όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και στην αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεκριμένα, είπε πως πρέπει να ακολουθήσει μια «διαφορετική αντίληψη του αντιπολιτεύεσθαι», καθώς δεν αρκεί η «στρατηγική ήττα του».

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για την υπευθυνότητα που πρέπει να έχει η επόμενη αντιπολίτευση, ώστε να αποκατασταθεί το κύρος των θεσμών, με πρώτο αυτό της Δικαιοσύνης, που τη χαρακτήρισε «το κορυφαίο θύμα της προηγούμενης περιόδου». Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και σε άλλες ανοιχτές πληγές της περιόδου ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στη δημόσια διοίκηση αλλά και στην απλή αναλογική που εφαρμόσθηκε στην αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά απειλεί, όπως είπε, τις τοπικές κοινωνίες με ακυβερνησία. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε εκτενώς και στο ηθικοπλαστικό σκέλος της πολιτικής –«ηθικό και αισθητικό» το χαρακτήρισε– τονίζοντας πως τα τελευταία χρόνια κυριάρχησαν ως στοιχεία του δημόσιου βίου «το ψεύδος, η χυδαιότητα και οι νέες μορφές διαπλοκής». Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα σημείωσε πως «από τη συγκρότηση ομάδων συμφερόντων καταντήσαμε στον σχηματισμό συμμοριών», ζητώντας, ενόψει της συνέχειας, κλίμα «εθνικής ενότητας και συναινέσεων».

Ο κ. Βενιζέλος, προχωρώντας σε μια βαθιά κοινωνική ανάλυση, εντόπισε το πρόβλημα της επόμενης ημέρας και των επόμενων «διαχειριστών της εξουσίας» στις «αντοχές της κοινωνίας», τις οποίες χαρακτήρισε «το μεγάλο πρόβλημα του έθνους». Διερωτώμενος «ποιας κοινωνίας», σημείωσε πως υπάρχει πολυδιάσπαση και κοινωνική πόλωση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η μεσαία τάξη «είναι αυτή που ενοποιεί και συνθέτει την κοινωνία». Συνεχίζοντας την ανάλυση, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε την αμφιθυμία της κοινωνίας, που ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, την ίδια ώρα είναι φοβική απέναντι σε αλλαγές που αφορούν την ίδια.

Ο κ. Βενιζέλος κατέληξε στο συμπέρασμα πως υπάρχει ανάγκη ενός νέου «κοινωνικού συμβολαίου», που πρέπει να γίνει πάνω σε δύο βασικούς άξονες: στην ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο πολίτης για μη επιδείνωση της προσωπικής και οικογενειακής θέσης του και ταυτόχρονα την αίσθηση πως μπορεί να έχει προοπτική στη ζωή του.