Το βλέμμα Τσίπρα στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ

Το βλέμμα Τσίπρα στο ποσοστό του ΚΙΝΑΛ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Να είμαστε ένα προς τέσσερα». Αυτή η αναλογία αποτελεί ένα από τους κεντρικούς πλέον στόχους του ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές της ερχόμενης Κυριακής. Οπου «ένα» είναι το ΚΙΝΑΛ και «τέσσερα» ο ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, το κυβερνών κόμμα θέλει την ερχόμενη Κυριακή να έχει τετραπλάσιο ποσοστό από τον άλλο μικρό πόλο της Κεντροαριστεράς, για να «καθαρίσει το τοπίο στον συγκεκριμένο πολιτικό πόλο, όπως σημειώνει στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος. Ο στόχος του 1 προς 4 μόνο δεδομένος και εύκολος δεν είναι. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές δεν επετεύχθη, καθώς το ΚΙΝΑΛ έλαβε 7,72% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23,75. Αν το ΚΙΝΑΛ κινηθεί ανοδικά, όπως δείχνουν κάποιες τελευταίες δημοσκοπήσεις, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτό το τετραπλάσιο ποσοστό θα πρέπει να κινηθεί πέριξ του 28%, κάτι που βάσει των δημοσκοπήσεων, δεν είναι βέβαιο πως προκύπτει. Ή για να είμαστε ακριβείς, αποτελεί σχεδόν το ταβάνι που μπορεί να πιάσει. Στην Κουμουνδούρου, πάντως, θεωρούν πως μία τέτοια διαφορά από το ΚΙΝΑΛ, ανεξαρτήτως του εύρους της διαφοράς από τη Ν.Δ., αποτελεί υποθήκη για το μέλλον, ώστε να συγκροτηθεί ο αντίθετος στη Ν.Δ. πόλος με αναμφισβήτητο τον ηγεμονικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι παραπάνω υπολογισμοί, που σύμφωνα με πληροφορίες γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου, αποτελούν τεκμήριο πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη μέρα και τη διαχείριση της ήττας. Μία γεύση έδωσε ήδη ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, όταν δήλωσε πως «δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν», προαναγγέλλοντας την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος. Για να επιτευχθεί πάντως ο στόχος του 1 προς 4, ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί δεξαμενές. Πρώτο στη λίστα είναι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Στο Μαξίμου βλέπουν με ικανοποίηση στις τελευταίες δημοσκοπήσεις να υπάρχει ροή ψηφοφόρων από το ΜέΡΑ25 προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ διαρροές προς το κυβερνών κόμμα έχει και το ΚΚΕ.

Την ίδια ώρα, στα πλάνα του Μαξίμου είναι και η συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, με τους οποίους πραγματοποιήθηκε χθες κοινή εκδήλωση σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών. Η συμπόρευση δεν είναι τυχαία, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να κινηθούν στα ευρωπαϊκά και δη γερμανικά πρότυπα, όπου οι Πράσινοι προελαύνουν. Το είπε ευθέως και ο πρωθυπουργός, αφού αρχικά υπενθύμισε πως ήδη υπήρχε συνεργασία και κακώς αυτά τα χρόνια έλεγαν όλοι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όχι συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – Οικολόγων.

«Η συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το Οικολογικό Κίνημα όχι μόνο δεν είναι μια συγκυριακού χαρακτήρα επιλογή, αλλά είναι και μια στρατηγική επιλογή, την οποία προσπαθούμε να υλοποιήσουμε με ιδιαίτερο σθένος και στην Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπαδημούλη έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες της συμπόρευσης με τους Πράσινους. Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας πρωταγωνιστούσε σε σποτ που μίλαγε για την οικολογική κρίση, δείχνοντας πως στοχεύει σε αυτό το κοινό. Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, σήμερα θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη και αύριο ως είθισται θα κλείσει στην Αθήνα, ρισκάροντας εκ νέου με συγκέντρωση στο αχανές Σύνταγμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή