ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενεργές οι ΗΠΑ στην τριμερή με Κύπρο, Ισραήλ

Ενεργές οι ΗΠΑ στην τριμερή με Κύπρο, Ισραήλ

Συγκεκριμένη δομή και χαρακτηριστικά αρχίζει να αποκτά σταδιακά το σχήμα «3+1», όπως έχει επικρατήσει να αποκαλείται η τριμερής συνεργασία Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας, Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ σε συγκεκριμένους τομείς.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι την Πέμπτη αξιωματούχοι από τις τέσσερις χώρες συναντήθηκαν στην Ουάσιγκτον, όπου και συζήτησαν για τα «διαθέσιμα οικονομικά εργαλεία», με έμφαση στην οικονομική διάσταση του τομέα της ασφάλειας. Χθες δημοσιεύθηκε κοινή διακήρυξη των τεσσάρων χωρών, όπου τονίζεται ότι η τελευταία συνάντησή τους «αποτελεί μέρος της κοινής δέσμευσής τους για την προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Υπενθυμίζεται ότι επισημοποίηση του σχήματος «3+1» έγινε τον περασμένο Μάρτιο παρουσία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Στη συνάντηση που είχαν η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για οικονομικές και επιχειρηματικές υποθέσεις, Μανίσα Σινγκ, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον Μάριος Λυσιώτης, ο Ελληνας επιτετραμμένος Θεόδωρος Μπιζάκης και ο αναπληρωτής πρέσβης του Ισραήλ στις ΗΠΑ Μπέντζαμιν Κράσνα δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρήσουν ανοιχτές τις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των ΗΠΑ και της τριμερούς.

Τον ταχύ βηματισμό της συγκεκριμένης τριμερούς αλλά και της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ αναδεικνύει και η αυριανή επίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Ιερουσαλήμ. Ο κ. Δένδιας θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, ενώ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ομόλογό του Ισραελ Κατζ, με θέμα συζήτησης την εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και την τουρκική κινητικότητα στην περιοχή. Ο κ. Δένδιας θα επισκεφθεί, επίσης, το Γιαντ Βασέμ και θα συναντηθεί με μέλη της Ενωσης Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος.

Τη Δευτέρα ο κ. Δένδιας θα μεταβεί από το Ισραήλ στην Κύπρο προκειμένου να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Η κατάσταση γύρω από το νησί παραμένει ασφυκτική για την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που διαθέτει προκειμένου να γνωστοποιήσει την πίεση που ασκεί η Τουρκία με όλους τους τρόπους. Χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι κατά την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης Κύπρου (UNFICYP) δεν έλαβε υπόψη τους Τουρκοκυπρίους. Από το τουρκικό ΥΠΕΞ τονίζεται ότι στην ανακοίνωση για την επέκταση της θητείας της UNFICYP δεν γίνεται αναφορά στην πρόταση του ψευδοκράτους για συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. «Το ζήτημα της άδικης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων από την ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν μπορεί πια να παραβλέπεται, ούτε και η απουσία τους από το ψήφισμα του ΟΗΕ μπορεί να γίνει αποδεκτή. H επιβολή αυτής της απομόνωσης είναι, επίσης, το πιο σημαντικό στοιχείο που επιδεινώνει τη βαθιά κρίση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους δύο λαούς και στις δύο πλευρές, απομακρύνοντας από τη συνεργασία σε σημαντικούς τομείς στο νησί», τονίζεται και στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τον τουρκοκυπριακό λαό σε κάθε τομέα και να προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά του στην Ανατολική Μεσόγειο».