Καταλύτης η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο

Καταλύτης η ενέργεια στην Αν. Μεσόγειο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ακόμα ισχυρότερο καταλύτη επιτάχυνσης των πολλαπλών σχημάτων συνεργασίας της Ανατολικής Μεσογείου μετατρέπεται η ενέργεια. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι μετέβη από την Αθήνα στη Λευκωσία προκειμένου να συζητήσει με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με κύριο θέμα την ενδυνάμωση της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο κ. Σούκρι αναφέρθηκε στο φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου για το φυσικό αέριο που φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο την περασμένη εβδομάδα και εξέφρασε την ελπίδα να ανοίξει ορίζοντες συνεργασίες και συντονισμού με την Κύπρο και άλλες χώρες της περιοχής. «Η σταθερή στάση, η αλληλεγγύη και η ξεκάθαρη θέση της Αιγύπτου υπέρ της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου είναι επίσης κάτι το ανεκτίμητο, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις πρόσφατες εξελίξεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη και ιδιαίτερα τις παράνομες δραστηριότητες και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας. Και σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον υπουργό για την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Αιγύπτου μετά τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ επ’ αυτού ο κ. Σούκρι ανέφερε ότι η τριμερής Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμεύει ως σημαντικός καταλύτης για τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

Παράλληλα, χθες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για την ενέργεια Φράνσις Φάνον ξεκίνησε 10ήμερη περιοδεία, η οποία θα συμπεριλάβει τον Λίβανο και την Ιορδανία και θα καταλήξει στην Αθήνα, όπου και θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος και ΗΠΑ). Σκοπός του ταξιδιού είναι, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η «διεύρυνση των οικονομικών ευκαιριών στον τομέα της ενέργειας, περιλαμβανομένης της ανάπτυξης φυσικού αερίου και των σχετικών εξαγωγών και η ενθάρρυνση των συζητήσεων για το πώς οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν την ενεργειακή συνεργασία για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη που θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή». Στις ενεργειακές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής, αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική εταιρία Energean ανέλαβε, με απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης, τέσσερις ακόμα άδειες για έρευνες στην ΑΟΖ του Ισραήλ.

Για τα Βαρώσια

Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες αξιωματούχοι του ψευδοκράτους επανήλθαν στο ζήτημα της Αμμοχώστου, διατηρώντας υψηλούς τόνους.

Ο αποκαλούμενος «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ είπε ότι το εγκαταλελειμμένο τουριστικό θέρετρο των Βαρωσίων θα λειτουργήσει ξανά, αυτή τη φορά υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. «Στην έρευνά μας στα εθνικά αρχεία της Τουρκίας αποκαλύφθηκε ότι η περιοχή ήταν καθ’ ολοκληρίαν οθωμανική γη και ότι κατά την περίοδο της αγγλοκρατίας τα αγαθά και η περιουσία μας λεηλατήθηκαν λόγω κάποιων λαθών. Οπότε, τώρα λέμε ότι θα πρέπει να ανοίξει ξανά ως οικιστική περιοχή, υπό τουρκική διοίκηση», είπε ο κ. Τατάρ.

Επαφές για τα προγράμματα του Ναυτικού

Διήμερες επαφές στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας είχε ο διευθυντής του γραφείου διεθνών προγραμμάτων του αμερικανικού ναυτικού Φράνσις Μόρλεϊ, με σκοπό την παρακολούθηση των εξοπλιστικών συμφωνιών που ήδη υπάρχουν με το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), αλλά και μια γενικότερη συζήτηση. Ο κ. Μόρλεϊ συναντήθηκε με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χρήστο Χριστοδούλου και τον αρχηγό ΓΕΝ Νίκο Τσούνη, ενώ επισκέφθηκε τη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στον Μαραθώνα και το Ναυτικό Κλιμάκιο Σκαραμαγκά. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προγράμματα που αφορούν την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3B Orion, την προμήθεια σκαφών ανορθόδοξου πολέμου MARK V, την υποστήριξη των υφιστάμενων ελικοπτέρων του Π.Ν. τύπου Σικόρσκι και το ενδεχόμενο αγοράς μέχρι και επτά νέων ελικοπτέρων MH-60R. Οπως είναι γνωστό, οι βασικές ανάγκες του Π.Ν. εντοπίζονται στις μεγάλες μονάδες επιφανείας. Οι υφιστάμενες φρεγάτες έχουν κλείσει ήδη έναν μεγάλο κύκλο ζωής και οι επιχειρησιακές υποχρεώσεις που προκύπτουν στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτούν ανανέωση του στόλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή