Επικοινωνία Μητσοτάκη με Βεστάγκερ

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Βεστάγκερ

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικοινωνία με την Ευρωπαία επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, όπως είχε προαναγγείλει προχθές από το βήμα της Βουλής, είχε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να την ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την αντικατάσταση της ηγεσίας της. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα ενώ το Μαξίμου υπογραμμίζει ότι, με τις επιλογές που θα κάνει η κυβέρνηση για τη νέα ηγεσία της επιτροπής, θα δείξει ότι σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία της Αρχής και ότι επιθυμεί την αποκομματικοποίησή της. Το περιεχόμενο των τροπολογιών για τις εργασιακές σχέσεις υπερασπίστηκε εξάλλου χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ο τρόπος με τις οποίες ήρθαν στη Βουλή ήταν προβληματικός. «Η διαδικασία με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής δεν θα επαναληφθεί», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Θέλοντας μάλιστα να δώσει περαιτέρω έμφαση στη δήλωσή του, υπογράμμισε πως αν συμβεί εκ νέου κάτι τέτοιο, το Μαξίμου είναι «ανοικτό» σε κριτική από την «αντιπολίτευση» και τον «ελληνικό λαό». Το γιατί συνέβη προχθές –κάτι που προκάλεσε την αποχώρηση μείζονος και ήσσονος αντιπολίτευσης– ο κ. Πέτσας το απέδωσε στον πιεσμένο χρόνο. «Επρεπε να περάσουμε βασικά νομοσχέδια, όπως είχαμε υποσχεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις, μέσα στο καλοκαίρι μέχρι τη διακοπή των εργασιών της Βουλής», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η πίεση του χρόνου προήλθε και από τις καθυστερήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Μία από τις δύο τροπολογίες αφορούσε συνταξιοδοτικά θέματα, την επιβολή πλαφόν σε αυτές τις λεγόμενες “χρυσές συντάξεις” και έπρεπε να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πράγμα που καθυστέρησε και την έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους», ανέφερε. Ο κ. Πέτσας υπογράμμισε πως τα παραπάνω δεν αποτελούν δικαιολογία για την τροπολογία «της τελευταίας στιγμής», απλά στην παρούσα φάση δεν γινόταν διαφορετικά ώστε να κλείσουν οι εκκρεμότητες εντός του χρονοδιαγράμματος. Eπί της ουσίας των τροπολογιών, ο κ. Πέτσας τόνισε πως το άρθρο 48, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, «αποδείχθηκε από την εξέλιξη των πραγμάτων τους τελευταίους μήνες ότι ήταν μια λανθασμένη διάταξη που προκάλεσε προβλήματα στην αγορά εργασίας», με σημαντικότερο τον εγκλωβισμό των εργαζομένων σε ένα καθεστώς χαμηλής αμοιβής. Επικαλούμενος τα στοιχεία του Ιουλίου του συστήματος «Εργάνη», σημείωσε πως τον Ιούλιο χάθηκαν 14.691 θέσεις εργασίας.

Για το άσυλο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα του ασύλου, απορρίπτοντας μετ’ επιτάσεως την κατηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αστυνομοκρατία. Με το νέο πλαίσιο «οι Αρχές μπορούν να καταδιώξουν κάποιον και για ένα αδίκημα που τελέστηκε εκτός του πανεπιστημίου και ο δράστης βρίσκει καταφύγιο μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο που εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή, θεωρώντας πως ανέδειξαν μια σειρά ζητημάτων που αποτελούν βασικές διαιρετικές τομές μεταξύ των δύο κομμάτων. Στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασαν θετικά και τη σύσσωμη αντίδραση της αντιπολίτευσης στην τροπολογία Βρούτση, βλέποντας κάποια «προοδευτικά αντανακλαστικά» στις «μεθοδεύσεις της κυβέρνησης». Το πώς θα κινηθούν τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης είναι ακόμα νωρίς να ειπωθεί, το γεγονός πάντως πως υπήρξε τόσο νωρίς «κοινή στάση», όπως το σχολίασε στην «Κ» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου το υποδέχτηκαν με θετικό τρόπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή