«Δύο ΣΥΡΙΖΑ» στον δρόμο προς το συνέδριο

«Δύο ΣΥΡΙΖΑ» στον δρόμο προς το συνέδριο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Πάνος Σκουρλέτης δεν είναι το πρόβλημα, αλλά μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Ο Αλέξης Τσίπρας, το επόμενο διάστημα μέχρι το συνέδριο, δεν έχει μόνο να διαχειριστεί τον γραμματέα του κόμματος, ο οποίος παρεμπιπτόντως στις αρχές της εβδομάδας είχε απασφαλίσει εναντίον συντρόφων του, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχθηκε από φίλια μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά κάτι πολύ ευρύτερο. Το μείζον πρόβλημα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο «βαθύς» ΣΥΡΙΖΑ και η ιδιοκτησιακή σχέση που έχουν τα παλαιά στελέχη με το κόμμα. Δεν είναι τυχαίο το ότι ακόμα και νεοεκλεγέντες βουλευτές, που δεν προέρχονται από τα σπλάχνα του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους μιλούν για τους «συριζαίους» σαν να είναι κάτι διαφορετικό. Στο πλαίσιο αυτό, η ενοποίηση του κόμματος, που εξαγγέλθηκε ήδη έπειτα από σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη, είναι κομβικής σημασίας για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι ανακοινώσεις της εβδομάδας που μας πέρασε ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου θα είναι μεικτή, θα συμμετέχουν δηλαδή στελέχη τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας, σε μια πρώτη επιχείρηση δημιουργίας ενιαίου κόμματος. Παράλληλα, η εγγραφή νέων μελών που θα «ξαναγράψει από την αρχή» τη σύσταση του κόμματος και θα δημιουργήσει μια νέα ουσιαστικά κομματική βάση, θα λειτουργήσει ως καταλύτης της περιβόητης μετεξέλιξης. Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν θα είναι τόσο εύκολο, καθώς θα περάσει από το μικροσκόπιο της εσωτερικής αντιπολίτευσης και ειδικά της παλαιάς φρουράς.

Ο Πάνος Σκουρλέτης ήταν αυτός που απλά λόγω θέσης βρέθηκε στο επίκεντρο. Υπάρχουν όμως και άλλα στελέχη που έχουν την ίδια προσέγγιση με τον γραμματέα. Τη βασική τριάδα, που αποτελεί –θα έλεγε κανείς– τον πυρήνα της «αριστερής συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνουν ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, αμφότεροι από τα ιστορικά στελέχη του κόμματος. Οποιαδήποτε αλλαγή και μετεξέλιξη του κόμματος είναι βέβαιο πως θα περνά μέσα από τη δική τους, κριτική πολλές φορές, διάθεση. Ο κ. Τσίπρας καλείται μέχρι το συνέδριο, που με τα σημερινά δεδομένα θα γίνει στις αρχές του επόμενου έτους, να ισορροπεί διαρκώς σε τεντωμένο σκοινί.

Παππάς – Τζανακόπουλος

Ενδιαφέρον έχει να διαφανεί η τοποθέτηση των δύο κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης Τσίπρα, του Νίκου Παππά και του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Οι δυο τους ποτέ δεν συνέπεσαν στην οπτική τους, με τον πρώην υπουργό ΨΗΠΤΕ να είναι καθαρός υπέρμαχος του ανοίγματος σε άλλους χώρους, ο δε πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος να κρατά πάντα μiα πιο ισορροπιστική τάση. Ο κ. Τζανακόπουλος, πάντως, το τελευταίο διάστημα επιχείρησε, και σε ένα βαθμό το κατάφερε, να δημιουργήσει τον δικό του εσωκομματικό πόλο, χωρίς πάντως να έχει δοθεί ακόμη ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα. Περισσότερο θα έλεγε κανείς πως έπαιζε σαν ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ των αμιγώς προεδρικών και της τάσης των 53. Αντίθετα, ο κ. Παππάς είχε εμπλακεί ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες αντεγκλήσεις με την αριστερή τάση των 53. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, πως είχε βρεθεί στο στόχαστρο του κ. Φίλη με αφορμή τη διαχείριση που έκανε στην ΕΡΤ. Ολα τα παραπάνω τα γνωρίζει πολύ καλά ο Αλέξης Τσίπρας. Η εκεχειρία που έγινε την περασμένη Πέμπτη, μετά τη σύσκεψη με τον Πάνο Σκουρλέτη, τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Αλέξη Χαρίτση, δεν λύνει τα ανοικτά ζητήματα, απλά κλωτσάει το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω. Πολλοί από το εσωτερικό του κόμματος λένε πως τα Χριστούγεννα θα είναι το απώτατο χρονικό όριο που ο πρώην πρωθυπουργός θα κληθεί να πάρει αποφάσεις, υπενθυμίζοντας πως η αναβολή είναι ένα από τα αρνητικά της προσωπικότητας του Αλέξη Τσίπρα. Για του λόγου το αληθές, μάλιστα, υπενθυμίζουν πως η αποπομπή του Πάνου Καμμένου άργησε να γίνει από την κυβέρνηση, όπως και ο σχηματισμός της Προοδευτικής Συμμαχίας υπήρξε αργοπορημένος.

Από την πλευρά του, ο τέως πρωθυπουργός πιστεύει πως ο χρόνος κυλάει υπέρ του, καθώς αφενός οι εγγραφές νέων μελών θα αλλάξουν, όπως προειπώθηκε, την κομματική σύσταση, αφετέρου ευελπιστεί σε κυβερνητικά στραβοπατήματα, τα οποία θα του δώσουν πόντους ως αντιπολίτευση. Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε μία συνέντευξη (Θέμα FM) του Αριστείδη Μπαλτά, που για πρώτη φορά αντέστρεψε την παγιωμένη άποψη πως «δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Αλέξη Τσίπρα». Ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε «ανιστορικές» αυτές τις τοποθετήσεις σημειώνοντας πως «ο Τσίπρας προέκυψε μέσα από τις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ» και εντέλει «δεν νοείται Τσίπρας χωρίς ΣΥΡΙΖΑ». Αλλο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξης του πρώην υπουργού, που θα απασχολήσει το κόμμα το επόμενο διάστημα, είναι η εκλογή αρχηγού από τη βάση. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, πρόκειται για μια διαδικασία που «δεν είναι πολιτική επί της ουσίας», απορρίπτοντας μια τέτοια πρωτοβουλία. 

Η θυελλώδης σύσκεψη

Η συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης, μεταξύ Τσίπρα, Σκουρλέτη, Καλογήρου και Χαρίτση, δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Ο γραμματέας του κόμματος ήταν ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη «στοχοποίησή» του, όπως είπε, κάτι που θεώρησε ενορχηστρωμένο από συγκεκριμένα κέντρα της Κουμουνδούρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, έθεσε ο ίδιος θέμα αντικατάστασής του, αρκεί να τεθεί θεσμικά στα αρμόδια όργανα και όχι μέσω δημοσιευμάτων. Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμα για χτυπήματα «κάτω από τη ζώνη», που δεν δημιουργούν καλό κλίμα ενόψει της συνέχειας. Ο κ. Τσίπρας από την πλευρά του, κατά την πάγια τακτική του, άκουσε τον γραμματέα και σημείωσε πως πράγματι υπήρξαν υπερβολές εκατέρωθεν που δημιούργησαν εσωστρέφεια. Παρά το γεγονός, πάντως, πως το τρίωρο σχεδόν «μασάζ» του πρώην πρωθυπουργού απέδωσε, αφού οι τόνοι έπεσαν, ο κ. Σκουρλέτης εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν συγκεκριμένα στελέχη του κόμματος που επιχειρούν στοχευμένα την αποδόμησή του. Η επιλογή του κ. Τσίπρα να είναι ο κ. Σκουρλέτης επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου σήμανε τη λήξη του συναγερμού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή