Αποστάσεις Βενιζέλου από την επιλογή της προανακριτικής

Αποστάσεις Βενιζέλου από την επιλογή της προανακριτικής

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του πως η σωστή διαδικασία θα ήταν να προηγηθεί η εξεταστική επιτροπή και εν συνεχεία να συγκροτηθεί προανακριτική με εξατομικευμένη διερεύνηση ευθυνών, δημοσιοποίησε χθες ο κ. Βενιζέλος με γραπτή ανακοίνωσή του, μόλις ένα 24ωρο μετά την πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «σκευωρία Novartis», επισημαίνει πως «βασική μέριμνα της Βουλής πρέπει να είναι η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», ενώ τονίζει ότι υπήρξε «παραβίαση του Συντάγματος από την προηγούμενη κυβέρνηση» και ζητεί από τη Δικαιοσύνη, που έχει επιληφθεί του θέματος, τη θεσμική και δικονομική αποκατάσταση των διαδικασιών με την άρση από το αρχείο των μηνύσεων που έχει καταθέσει ο ίδιος και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν. Oσον αφορά τη διαφωνία του σε σχέση με τις διαδικασίες που κίνησε η κυβέρνηση, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία θεώρησε ότι επαρκούν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία προκειμένου να κινηθεί κατευθείαν η διαδικασία του άρθρου 86 για έναν πρώην υπουργό. Πρόκειται για μια επιλογή προβλεπόμενη από το Σύνταγμα.

Και η διαδικασία αυτή, που ούτως ή άλλως αφορά το στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωμένη δικανική διερεύνηση μιας υπόθεσης που έχει ως πραγματικό αντικείμενο τον βιασμό των θεσμών. Για να επιτευχθεί όμως αυτό πρέπει να αρθούν οι δικονομικές εκκρεμότητες και αντιφάσεις που σημείωσα παραπάνω και κυρίως να αποκατασταθεί το συνταγματικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται παράλληλα διάφορες διαδικασίες». Προσθέτει δε πως επιπλέον πρέπει «να είναι σαφής η θέση της Βουλής ως προς το αν θα ζητηθεί ή όχι προηγουμένως η γνώμη του τριμελούς συμβουλίου ανωτάτων εισαγγελικών λειτουργών, που προβλέπεται από το άρθρο 155 του Κανονισμού της Βουλής (αν και δεν έχει ενεργοποιηθεί ποτέ, ούτε φυσικά στην ωμή διαδικασία σκοπιμότητας του 2018). Αλλωστε, ακόμη δεν έχουν συγκεντρωθεί θεμελιώδη στοιχεία, ούτε καν οι καταθέσεις των εμπλεκόμενων μαρτύρων και λειτουργών.

Σε κάθε δε περίπτωση, εάν υπάρξει δίωξη, αρμόδιο να κρίνει και για την προδικασία και τελικά είναι πολυμελές δικαστικό όργανο του υψηλότερου δυνατού επιπέδου». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κλείνει με ένα αμιγώς πολιτικό μήνυμα: «Προσβλέπω στο μέλλον του τόπου και στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας. Αυτή η οπτική μπορεί όμως να θεμελιωθεί μόνο στην αποκατάσταση της έννομης τάξης και στην προστασία των θεσμών από ασέλγειες σε βάρος της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του πολιτικού πολιτισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή