«Βόμβες» Ράικου για την υπόθεση της Novartis

«Βόμβες» Ράικου για την υπόθεση της Novartis

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές καταγγελίες για σειρά παρεμβάσεων σε πολλές υποθέσεις, και όχι μόνον στη Novartis, κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η εισαγγελέας Ελένη Ράικου, που διετέλεσε επί μακρόν επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς και παραιτήθηκε, με καταγγελίες περί πολιτικών πιέσεων, από τη θέση της το 2016. Η εισαγγελική λειτουργός χθες, ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, φέρεται να έδωσε στοιχεία για σειρά υποθέσεων στις οποίες είχε παρέμβει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με κορωνίδα την υπόθεση της Novartis.

H κατάθεση της Ελένης Ράικου εκτιμάται ότι επηρεάζει σημαντικά τόσο τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη όσο και την πορεία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή με επίκεντρο τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Και τούτο διότι οι αναφορές προέρχονται από εισαγγελική λειτουργό που κατέθεσε από προσωπική πείρα για παρεμβάσεις στο έργο της και για πιέσεις που της ασκήθηκαν για τον χειρισμό συγκεκριμένων υποθέσεων από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης.

Οι καταγγελίες Ράικου είναι βέβαιο ότι θα διαβιβαστούν τις επόμενες ημέρες στη Βουλή και θα ενισχύσουν το υλικό της δικογραφίας που αποτελεί το έναυσμα για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, προσθέτοντας επιβαρυντικά στοιχεία για τη θέση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ράικου, η οποία είχε αρχικώς αναλάβει τις έρευνες για τη Novartis, είχε μιλήσει πριν από πολύ καιρό για τον ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή” υποδείκνυε πώς πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης». Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, εκείνος επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε: «Ασκησέ τη και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν». Και σε άλλες περιπτώσεις προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει απαιτούσε και πάλι επιτακτικά «την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατέθεσε πως είχαν οργανωθεί επί των ημερών της οι έρευνες για τη Novartis, ότι είχε εντοπιστεί κεντρικός λογαριασμός της φαρμακοβιομηχανίας από τον οποίο είχαν βρεθεί πληρωμές σε γιατρούς και άλλα πρόσωπα, όχι όμως σε πολιτικούς.

Η κατάθεση Στουρνάρα

Σημαντική υπήρξε και η κατάθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, που ανήκε στους δέκα πολιτικούς τούς οποίους οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες ενέπλεξαν στην υπόθεση της Novartis. Κατέθεσε δύο αναλυτικά υπομνήματα με τις θέσεις του, ένα κύριο και ένα συμπληρωματικό, ενώ και προφορικά ανέπτυξε τις απόψεις του. Και αυτός έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία, για ενοχοποίησή του χωρίς στοιχεία και για παρασκηνιακές κινήσεις στις έρευνες της Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να μίλησε και για εμπλοκή πολιτικών, χωρίς να γίνει γνωστό για ποιους, ενώ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι η στοχοποίησή του ήταν μόνιμη επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η δικογραφία για τον κεντρικό τραπεζίτη όσον αφορά την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis έχει μπει ήδη στο αρχείο, διότι ουδέν προέκυψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή