Πονοκέφαλος η εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

Πονοκέφαλος η εγγραφή νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εγγραφή νέων μελών του κόμματος απευθείας μέσω Διαδικτύου ή αίτηση για εγγραφή που θα «εξεταστεί» από «ειδικούς»; Το ερώτημα δεν είναι τόσο εξειδικευμένο όσο φαίνεται, αλλά έχει στον πυρήνα του ολόκληρη τη διάσταση φιλοσοφίας που υποβόσκει στον ΣΥΡΙΖΑ και τη μάχη για τη μελλοντική φυσιογνωμία του κόμματος.

Στην πρώτη περίπτωση θα μπορεί κάποιος να συμπληρώσει τα στοιχεία του στην ειδική πλατφόρμα από τον υπολογιστή του και αυτομάτως να θεωρηθεί νέο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή την «απλοποιημένη» εκδοχή υποστηρίζουν όσοι λένε πως το κόμμα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του χωρίς αγκυλώσεις και να προχωρήσει «όχι απλά σε διεύρυνση», αλλά σε γενναίες τομές που θα δημιουργήσουν πραγματικά ένα «νέο μεγάλο κόμμα». Προσθέτουν δε, πως μόνο η «ελεύθερη» εγγραφή νέου μέλους μπορεί να οδηγήσει στην επίτευξη του στόχου που είναι η άμεση αύξηση των μελών. Οσοι συντάσσονται με την «ελεύθερη» εγγραφή προσθέτουν πως σε μία εποχή που ούτως ή άλλως τα κόμματα δεν είναι θελκτικά για τους πολίτες, δεν μπορείς να ζητείς από το υποψήφιο μέλος να περάσει από κάποια «εξέταση», προσθέτοντας πως ούτως ή άλλως μετά την εγγραφή θα υπάρχει αυτοπρόσωπη παρουσία του νέου μέλους, ώστε να ενταχθεί στο κόμμα. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει ο πολίτης να καταθέτει αίτηση για να γίνει νέο μέλος και ακολούθως αυτή η αίτηση να εγκρίνεται ή να απορρίπτεται. Από ποιους είναι το ερώτημα; Πιθανόν όσους είναι μέλη του κόμματος και κρατούν ήδη τα «κλειδιά του κομματικού μηχανισμού». Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης σημειώνουν πως δεν μπορεί το κόμμα να δεχθεί όποιον θέλει να εγγραφεί μέλος, χωρίς έναν στοιχειώδη έλεγχο.

Ποια από τις δύο εκδοχές θα επικρατήσει είναι ίσως από τα πιο κρίσιμα θέματα της επόμενης μέρας, καθώς τα νέα μέλη θα εκλέξουν ουσιαστικά το σώμα του συνεδρίου. Υποστηρικτής της πρώτης άποψης, δηλαδή χωρίς «φίλτρα», αναφέρει στην «Κ» πως στην πρώτη περίπτωση «θα κάνουμε ένα μεγάλο άλμα στο μέλλον», ενώ στη δεύτερη ουσιαστικά ο «παλαιός ΣΥΡΙΖΑ» θα εξακολουθήσει να έχει τον απόλυτο έλεγχο του κόμματος.

Την ίδια ώρα, σε κεντρικό επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την προσφιλή του τακτική τελευταία, σήκωνε και πάλι το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Αφορμή αυτή τη φορά μία τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη για το Μάτι. «Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε μία ακόμη θεαματικότερη –μάλιστα– “κωλοτούμπα”, από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ. Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Μάτι, μίλησε για “ακραία καιρικά φαινόμενα” και για την κλιματική αλλαγή», είπε ο κ. Χαρίτσης, ζητώντας από τον πρωθυπουργό «να ζητήσει συγγνώμη» γιατί «τυμβωρύχησε χωρίς αιδώ». Από το Μαξίμου απάντησαν άμεσα κάνοντας την αντιπαραβολή με φέτος, όπου «με εκατοντάδες πυρκαγιές δεν υπήρχε ούτε ένας νεκρός». Η κυβέρνηση σημειώνει πως «κλιματική αλλαγή είχαμε και πέρυσι και φέτος. Σταματήστε να υπενθυμίζετε στους πολίτες το μέγεθος της ανικανότητάς σας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, φαίνεται πως θα επενδύσει πολύ στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Ραγκούσης βρέθηκε στις Βρυξέλλες, στη συνεδρίαση της μεικτής ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου της Europol, όπου έθεσε στην εκτελεστική διευθύντρια, το θέμα της καταπολέμησης των εγκλημάτων κατά του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή