Το νέο όνομα διχάζει την Κουμουνδούρου

Το νέο όνομα διχάζει την Κουμουνδούρου

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ακόμα διάσταση απόψεων εντός του κόμματος έχει πυροδοτήσει η πιθανή αλλαγή ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο προς τον περίφημο «μετασχηματισμό» που έχει εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας με στόχο ένα «νέο κόμμα». Και σε αυτή την περίπτωση οι αντιμαχόμενοι πόλοι είναι από τη μία οι «κεντρογενείς» με αναφορές σε χώρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη οι προερχόμενοι από τον παλαιό κομματικό πυρήνα του 4%. Χαρακτηριστικό είναι πως χθες ο Χρήστος Σπίρτζης, από τα πλέον βασικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με «πασοκικό» παρελθόν, τάχθηκε (μιλώντας στο Θέμα fm) υπέρ της αλλαγής ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο θα σηματοδοτήσει «την έκφραση του μεγαλύτερου εύρους της προοδευτικής παράταξης». Ο κ. Σπίρτζης χωρίς ενδοιασμό υποστήριξε πως κάτι τέτοιο «θα ήταν καλό».

Στον αντίποδα υπάρχουν κομματικά στελέχη, προερχόμενα όπως προειπώθηκε κυρίως από το «βαθύ κόμμα», που θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να αλλάξει όνομα, αλλά αφήνουν ακόμα και αιχμές για τα κίνητρα των «πασοκογενών» που προσέγγισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η πρόσφατη αρθρογραφία του Πάνου Λάμπρου, μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και ενός από τα παρεμβατικά στελέχη της κίνησης των 53. Ο κ. Λάμπρου κατακρίνει το «μονόπλευρο» άνοιγμα προς το κέντρο και παράλληλα αποδομεί τη λεγόμενη «πασοκοποίηση», λέγοντας πως «αν υιοθετηθεί μια τέτοια αντίληψη, είναι σαν να αγνοούμε την τεράστια δυναμική της νεολαίας, που ουδεμία σχέση έχει με ιστορικά πολιτικά εγχειρήματα (για παράδειγμα με το ΠΑΣΟΚ) και που προσέγγισε τον ΣΥΡΙΖΑ για άλλους λόγους». Στο ίδιο άρθρο άλλωστε το στέλεχος του κόμματος αντιτίθεται σχεδόν σε ολόκληρη την προεδρική πλατφόρμα μιλώντας για «κόμμα» και «όχι παράταξη» που «έχει σταθερές, ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο, με τα οποία άλλωστε φτάσαμε μέχρι εδώ».

Ολα τα παραπάνω αποτελούν απλά ένα κομμάτι ενός ευρύτερου παζλ, που έχει ανοίξει ούτως ή άλλως στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει στον πυρήνα του το ερώτημα κατά πόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς ή θα μετασχηματιστεί σε μια παράταξη του λεγόμενου προοδευτικού – δημοκρατικού χώρου, που πολλά στελέχη του «παλαιού κόμματος» τη χαρακτηρίζουν «θολή». Σήμερα, συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, σε μία προπαρασκευαστική συνεδρίαση για την κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή που θα λάβει χώρα Παρασκευή και Σάββατο.

Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση. Σε πρώτο πλάνο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Ζόραν Ζάεφ, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «τραγελαφική» όσον αφορά τη διαχείρισή της επικοινωνιακά. Ο λόγος είναι πως το ΑΠΕ, στην ελληνική του έκδοση δεν ανέφερε το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας στο ρεπορτάζ της συνάντησης, ενώ αντίθετα στην αγγλική έκδοση έγραψε «North Macedonia». Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για μεταστροφή στο θέμα, λέγοντας ότι η συμφωνία των Πρεσπών «από επιζήμια και προδοτική, πλέον έγινε μία συμφωνία που πρέπει να τηρηθεί χωρίς καθυστερήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή