Διαφοροποίηση από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Διαφοροποίηση από 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαφορετικές γραμμές που υποβόσκουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η χθεσινή ονομαστική ψηφοφορία –την οποία προκάλεσαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25– με θέμα τις συμβάσεις που παραχωρούν τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νοτιοδυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%). Η κομματική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε «παρών», ωστόσο τέσσερις βουλευτές, ο Νίκος Φίλης, ο Σάκης Παπαδόπουλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Κώστας Ζουράρις, επέλεξαν να ψηφίσουν «όχι». Το οξύμωρο, βεβαίως, είναι πως οι σχετικές συμβάσεις είχαν υπογραφεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου (ήταν 26 Ιουνίου) με την ανάδοχο κοινοπραξία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολόγησε επισήμως την αλλαγή στάσης μέσω του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Κώστα Ζαχαριάδη, ο οποίος σημείωσε πως η πρώην κυβέρνηση είχε συμφωνήσει στην έρευνα και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων υπό την προϋπόθεση «ύπαρξης ενός σοβαρού δημόσιου βραχίονα άσκησης πολιτικής, όπως είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια». Με όχημα την προοπτική ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε αφορμή για αλλαγή στάσης, χωρίς όμως να ικανοποιήσει, όπως φάνηκε, όλους τους βουλευτές του. Οι δημόσιες μάλιστα τοποθετήσεις των κ. Νίκου Φίλη και Σάκη Παπαδόπουλου δείχνουν πως οι ενστάσεις προϋπήρχαν, αλλά δεν εκφράστηκαν τον Ιούνιο, προφανώς λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας, με σαφή διάθεση αντιπολίτευσης εξ αριστερών, άσκησε κριτική προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα και για την τότε απόφασή του, με το αιχμηρό σχόλιο πως η κλιματική αλλαγή που σήμερα επικαλείται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ίσχυε και πριν τις εκλογές». Από την πλευρά του, ο Σάκης Παπαδόπουλος κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για τη λάθος πολιτική του στο συγκεκριμένο θέμα. Πλην βεβαίως της επίσημης δικαιολογίας, η αιτία της αλλαγής στάσης του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναζητηθεί και στην πίεση που δέχεται από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο έχει ταχθεί αναφανδόν κατά των εξορύξεων, πιέζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα «ευαίσθητο» θέμα με «μεγάλο κοινό».

Ο κ. Τσίπρας

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει τη δράση του σε δύο μέτωπα: ένα με το βλέμμα στο εξωτερικό και ένα με το βλέμμα στο εσωτερικό. Το επιστέγασμα της επίσκεψής του στη Βόρεια Μακεδονία ήταν ένα άρθρο στους Financial Times, με το οποίο ζητεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να δρομολογηθούν οι διαδικασίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. Είναι προφανές πως ο κ. Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία, την οποία κατέκτησε με εσωτερικό πολιτικό κόστος τα τελευταία χρόνια της πρωθυπουργίας του. Ταυτόχρονα, η συγκεκριμένη τακτική ενισχύει το ηγετικό προφίλ του και στο εσωτερικό του κόμματός του, που το επόμενο διάστημα θα μπει σε μια μακρά διαδικασία εσωτερικών συζητήσεων. Χθες έλαβε χώρα σύσκεψη επί των οργανωτικών θεμάτων, όπου αποφασίστηκε να ξεκινήσει άμεσα περιοδείες ο κ. Τσίπρας, αρχής γενομένης από Αχαΐα και Κρήτη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή