ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εγκλωβισμένος στη «δίνη» του ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ

Εγκλωβισμένος στη «δίνη» του ’15 ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 εξακολουθεί να «στοιχειώνει» τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η συζήτηση γύρω από τη διαπραγμάτευση εκείνης της περιόδου παραμένει ψηλά στη δημόσια συζήτηση, αναδεικνύοντας παράλληλα και διαφορετικές εσωκομματικές οπτικές. Χθες, ο τέως υπουργός Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην πρώτη περίοδο Τσίπρα, τη χαρακτήρισε «ηρωική», εκφράζοντας διαφορετική οπτική από εκείνη, επί παραδείγματι, του κ. Δραγασάκη, ο οποίος μίλησε για μια διαπραγμάτευση –εκ μέρους του κ. Βαρουφάκη– που δεν είχε κανένα σχέδιο και έκοβε γέφυρες, αντί να χτίζει.

«Το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν ένα ηρωικό εξάμηνο, δώσαμε τη μάχη για τον ελληνικό λαό. Ηταν μια μάχη εναντίον της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού, ήταν μάχη για την Ευρώπη. Σωστά τη δώσαμε και σωστά κάναμε τον συμβιβασμό τον Ιούλιο του 2015, γιατί στην άλλη άκρη της ζυγαριάς ήταν η καταστροφή της χώρας», υποστήριξε ο τέως υπουργός στον ΣΚΑΪ. Σε παρόμοια λογική με τον κ. Κατρούγκαλο κινήθηκε και ο Γιώργος Τσίπρας (Θέμα FM), ο οποίος, παρά το ότι παραδέχθηκε την έλλειψη εμπειρίας, σημείωσε πως αυτή δεν έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αρνούμενος πως ζημιώθηκε η χώρα.

Η έλλειψη κοινής γραμμής στην αντιμετώπιση της πρώτης περιόδου, πάντως, φάνηκε και στο θέμα της δραχμής και του αιτήματος προς τη Μόσχα. Ο κ. Κατρούγκαλος απέκρουσε ως ψευδείς τους σχετικούς ισχυρισμούς. «Λέτε να μείναμε στην Ευρώπη γιατί τελείωσε το μελάνι στα ρωσικά τυπογραφεία;» είπε χαρακτηριστικά. Σε άλλο μήκος κύματος, ο Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας σε τοπικό κανάλι των Τρικάλων, παραδέχθηκε πως υπήρχε σχετική συζήτηση και ήταν στο πλαίσιο «των αυταπατών μας». Το εύλογο ερώτημα που τίθεται από τα παραπάνω είναι κατά πόσον η επαναφορά της συζήτησης βολεύει στην παρούσα φάση τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία οπτική λέει «όχι», καθώς επαναφέρει μια πολύ κακή περίοδο για τη χώρα, στο κάδρο της οποίας είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Η αντίθετη οπτική λέει πως η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βολική, καθώς «καθαρίζει» με το κομμάτι της αυτοκριτικής και στοχοποιεί έναν πρωταγωνιστή της εποχής, που πλέον είναι αντίπαλος του κόμματος: τον κ. Βαρουφάκη.

Πηγές του κόμματος σημείωναν πως η συζήτηση αυτή «θα γίνει στα όργανα του κόμματος και όχι με όρους καναλιών». Από την όλη συζήτηση, πάντως, ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να βρει μια καλή ευκαιρία να κόψει και τον ομφάλιο λώρο με ένα ακραίο παρελθόν και να προχωρήσει στην πολυπόθητη «κεντρογενή» στροφή. Στην προσπάθεια αυτή μένει να διαπιστωθεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται από χθες στις Βρυξέλλες, έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως έκανε και ως πρωθυπουργός. Το ερώτημα είναι αν αυτή η σχέση θα αλλάξει ή θα παραμείνει ως έχει.