Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το άσυλο

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το άσυλο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eως αργά χθες το βράδυ ή το αργότερο σήμερα το πρωί αναμενόταν να κατατεθεί στη Βουλή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το νομοσχέδιο «Περί Διεθνούς Προστασίας», στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο σύστημα ασύλου της χώρας. Χθες, στις 4.00 το απόγευμα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, παρά τις αντιδράσεις από την πλευρά πολλών φορέων αλλά και κομμάτων για τον περιορισμένο χρόνο που δόθηκε –μόλις πέντε ημέρες– για τη δημόσια συζήτηση ενός τόσο σημαντικού και εκτενούς σε διατάξεις νομοσχεδίου. Την ίδια στιγμή, βοηθούντος του καλού καιρού, οι ροές  προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία συνεχίζονται με αυξημένους ρυθμούς. Από την προηγούμενη Πέμπτη έως και χθες το πρωί, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, 1.249 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στα ελληνικά νησιά, οι περισσότεροι εκ των οποίων στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης.

Χθες αργά το απόγευμα, έφθασε στο λιμάνι της Σάμου το επιβατηγό καταμαράν «Paros jet», προκειμένου να παραλάβει τους 700 πρόσφυγες/μετανάστες αιτούντες άσυλο, με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά. Το πλοίο αναμενόταν να αναχωρήσει αργά το βράδυ για την Αθήνα, ενώ οι αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν με λεωφορεία σε δομές φιλοξενίας. Ωστόσο, ακόμα και με τη μεταφορά τους, στο ΚΥΤ της Σάμου (κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης ή αλλιώς hotspot), στο Βαθύ, εξακολουθούν να παραμένουν πάνω από 5.000 άτομα, ενώ οι υποδομές επαρκούν μόλις για 650.

Η κυβέρνηση προωθεί άμεσα προς ψήφιση το νέο σχέδιο νόμου για τις διαδικασίες ασύλου και επιστροφών –οι διατάξεις του οποίου προβλέπονται, πάντως, να εφαρμοστούν από την αρχή του νέου έτους– εκτιμώντας ότι η επίσπευση των διαδικασιών θα δώσει τη δυνατότητα αποσυμπίεσης του συστήματος υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων άσυλο.

Εκτός από την κριτική σε επιμέρους διατάξεις του νομοσχεδίου από φορείς, οργανώσεις αλλά και υπηρεσιακούς υπαλλήλους που εμπλέκονται με τις διαδικασίες, ένα από τα κύρια θέματα που τέθηκαν στη διαβούλευση ήταν το σύντομο χρονικό διάστημα που δόθηκε στον δημόσιο διάλογο. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι οργανώσεις (Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων – HumanRights360) πραγματοποιούν την Τρίτη 29 Οκτωβρίου συνέντευξη Τύπου προκειμένου να διατυπώσουν τις απόψεις τους, παρά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο προωθείται προς ψήφιση. Οπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση, «το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει μία σειρά πολύ κομβικών αλλαγών, που θα οδηγήσουν σε ενδεχόμενες σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων και μεταναστών/ριών. Θα οδηγήσουν ένα πλήθος ανθρώπων σε μια γκρίζα ζώνη, χωρίς χαρτιά και δικαιώματα».

Αντικείμενο κριτικής, όπως φαίνεται από τα σχόλια που αναρτήθηκαν στη διαβούλευση, έχει γίνει κυρίως το άρθρο 46, που προβλέπει/ επιτρέπει την κράτηση αιτούντων άσυλο, καθώς και το άρθρο βάσει του οποίου δεν δίδεται άδεια εργασίας για χρονικό διάστημα έξι μηνών στους αιτούντες άσυλο, γεγονός που, όπως αναφέρεται στα σχόλια, απλώς θα οδηγήσει αυτούς τους ανθρώπους στη μαύρη εργασία. Οπως, πάντως, επισημαίνουν στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Υπηρεσίας Ασύλου, «είναι ανεδαφικό να προβλέπεται επιτάχυνση των διαδικασιών όταν δεν υπάρχει ο κατάλληλος διοικητικός μηχανισμός για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή