Αντίδραση Αγκυρας με μπαράζ υπερπτήσεων

Αντίδραση Αγκυρας με μπαράζ υπερπτήσεων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά και νησίδες έκανε χθες αισθητή την παρουσία της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο η τουρκική αεροπορία. Καταγράφηκαν συνολικά 70 παραβιάσεις, εκ των οποίων οι έξι κατέληξαν σε υπερπτήσεις και πέντε σε εικονικές αερομαχίες ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά. Είναι αξιοσημείωτο ότι και οι 70 παραβιάσεις έγιναν από τουρκικά μαχητικά και όχι αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας όπως είθισται. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έξαρση συνδέεται με κάποιες εκπαιδευτικές δραστηριότητες των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (ΤΕΔ), κυρίως στην ευρύτερη περιοχή νότια του Καστελλόριζου, εκτιμάται ότι η έξαρση των τελευταίων ημερών αποτελεί αντίδραση απολύτως συνδεδεμένη με την άσκηση Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας υπό την κωδική ονομασία «Ατσάλινο Βέλος», που την προηγούμενη εβδομάδα δοκίμασε τα αντανακλαστικά της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα ήδη έστειλε μήνυμα διά επισήμου διαύλου με το οποίο κοινοποιεί τη δυσαρέσκειά της για το «Ατσάλινο Βέλος», καθώς θεωρεί ότι η άσκηση ήταν «χτύπημα κάτω από τη μέση», επειδή διεξήχθη τη στιγμή που η Τουρκία διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας, εννοώντας προφανώς αυτές που πραγματοποιούνται στη βόρεια Συρία.

Συγκεκριμένα χθες τα τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πάνω από τη Ρω δύο φορές (15.11 και 15.33), το Φαρμακονήσι (16.09), τις Οινούσσες δύο φορές (17.16 και 17.36) και την Παναγιά (17.25). Οι πέντε εμπλοκές που ακολούθησαν με τα ελληνικά καταγράφηκαν σε αυτές τις περιπτώσεις. Η εκδήλωση της τουρκικής δυσαρέσκειας είναι ενδεικτική της ψυχολογίας που διαθέτει η Αγκυρα σε αυτή την περίοδο των επιχειρήσεων στη βόρεια Συρία εναντίον των κουρδικών οργανώσεων και συνίσταται στο σύνδρομο της περικύκλωσης που χαρακτηρίζει την τουρκική στάση και στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τουρκική δραστηριότητα γίνεται, επίσης, αντιληπτή και με την έννοια της αναλογικότητας στην αντίδραση, τουλάχιστον με τον τρόπο που περιγράφεται από την Αγκυρα.

Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα η κυβέρνηση συνεχίζει την τακτική έμμεσης στήριξης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, διά της χορήγησης περίπου 30 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σκοπός αυτών των ενισχύσεων είναι στην πραγματικότητα η εξυπηρέτηση του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), το οποίο θα πραγματοποιήσει κάποιες εργασίες και δοκιμές στα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός» από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά (29,15 εκατ. ευρώ) και θα ολοκληρώσει τη ναυπήγηση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων τύπου «Ρουσέν» από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (7,65 εκατ. ευρώ). Η απόφαση αυτή πέρασε από τη Βουλή με τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και την υποστήριξε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο «για επείγοντα χαρακτήρα», καθώς δίνει παράταση ζωής στη λειτουργία των ναυπηγείων, αλλά αυξάνει και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Π.Ν. Ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ακόμα ότι «δίδεται πίστωση χρόνου, ώστε τα ναυπηγεία να εξακολουθήσουν να δουλεύουν, οι εργαζόμενοι να απασχολούνται και στο ενδιάμεσο να διερευνηθούν οι δυνατότητες εξεύρεσης επενδυτών στα ναυπηγεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή