Η Αθήνα αρωγός στην υποψηφιότητα Βόρειας Μακεδονίας

Η Αθήνα αρωγός στην υποψηφιότητα Βόρειας Μακεδονίας

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενεργό μέρος στην προσπάθεια αναθέρμανσης της ενταξιακής διαδικασίας για τη Βόρεια Μακεδονία έχει αναλάβει η Αθήνα, υπό το φως και των πρόσφατων γαλλικών προτάσεων για τροποποιήσεις στον τρόπο διεύρυνσης της Ε.Ε. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος και έχει αναλάβει με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να παρακολουθεί την εξελισσόμενη κατάσταση, θα συναντηθεί σήμερα με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί ξανά με τον κ. Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Τρίτη, 26 Νοεμβρίου, όταν και αναμένεται να ταξιδέψει στα Σκόπια, προκειμένου να έχει επαφές για όλα τα εκκρεμή ζητήματα.

Ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Ενα ζήτημα το οποίο παραμένει επί τάπητος, και είναι απολύτως διμερές, αφορά τη συγκρότηση νέας διεθνούς επιτροπής για τα εμπορικά σήματα. Η υφιστάμενη επιτροπή, η οποία είχε συγκροτηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πρακτικά αδρανεί και αναμένεται να φανεί αν η νέα σύνθεσή της θα ανακοινωθεί πριν ο κ. Δένδιας μεταβεί στα Σκόπια ή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Πρακτικά αυτό σημαίνει, δεδομένου ότι η επιτροπή προβλέπεται από τη συμφωνία των Πρεσπών, πως ακόμα και το νέο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα (Macedonia the GReat) μπορεί να τεθεί υπό συζήτηση, όταν ξεκινήσουν οι σχετικές επαφές.

Τη γενικότερη κινητικότητα στο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων προδίδουν και οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε, ουσιαστικά τασσόμενος υπέρ της γαλλικής πρότασης για αλλαγές στην ενταξιακή διαδικασία, ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της Ευρώπης και παρά την καθυστέρηση που σημειώθηκε με την απόφαση να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να μη ληφθεί η απόφαση που έπρεπε στο συμβούλιο του Οκτωβρίου, να στείλουμε ένα μήνυμα και προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πως τους θέλουμε στη δική μας ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά και προς την Κομισιόν ότι υπάρχει ένας τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά σε αυτή τη διεύρυνση και αυτό είναι υιοθετώντας μια καινούργια διαδικασία διεύρυνσης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή