Μηνύματα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία

Μηνύματα προς την Ε.Ε. και την Τουρκία

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΖΑΓΚΡΕΜΠ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό έστειλε χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός από το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να τονίσει τον επείγοντα χαρακτήρα που έχει η αναθεώρηση του ασύλου, επανέλαβε, από τη θέση του κεντρικού ομιλητή του συνεδρίου, ότι αυτή θα πρέπει να είναι από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας Επιτροπής.

«Εχουμε σηκώσει μεγαλύτερο βάρος στο μεταναστευτικό από αυτό που μας αναλογεί», είπε, ενώ κάλεσε την Τουρκία «να εκπληρώσει το κομμάτι της συμφωνίας που της αναλογεί». Την πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη» και ανέφερε πως αποτελεί ένδειξη ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται «ως εργαλείο διεθνούς πίεσης». Παρόλο που αναγνώρισε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, προέτρεψε την Ε.Ε. να μη δεχθεί εκβιασμούς από την Αγκυρα στο θέμα αυτό.

Συγχρόνως, ανέφερε τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού κύματος, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε λίγους μήνες έχει αλλάξει τη διαδικασία ασύλου εξετάζοντας τις αιτήσεις πιο αποτελεσματικά, ξεκίνησε τη δημιουργία προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά, αλλά και τη διαχείριση των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. «Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να απαντήσει εμμέσως στις κατηγορίες του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο οποίος είχε νωρίτερα κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη ότι «αρνείται να δει την κατάσταση και συνεχίζει το push back των μεταναστών από τις ελληνικές αρχές».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζει τη θητεία της, η πιο σημαντική μαζί με την κλιματική αλλαγή δεν είναι άλλη από τη μετανάστευση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά. Γνωρίζοντας ότι ο Ελληνας επίτροπος Μ. Σχοινάς, που θα αναλάβει την αντιπροεδρία και τον συντονισμό των θεμάτων μετανάστευσης, ασφάλειας και κινητικότητας, βρισκόταν στις πρώτες σειρές του κοινού και τον άκουγε, του απεύθυνε τον λόγο υπενθυμίζοντάς του πως «η αναθεώρηση του συστήματος ασύλου και η προστασία των συνόρων αποτελούν προτεραιότητα του χαρτοφυλακίου σου».

Από το διήμερο επαφών του κ. Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ, έγινε ξεκάθαρο ότι το μεταναστευτικό θα είναι το θέμα που θα προβάλει περισσότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας περισσότερη στήριξη από τα άλλα κράτη-μέλη και επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα όριά της. Αυτή τη στιγμή, η Νέα Δημοκρατία είναι το ισχυρότερο κόμμα του ευρωπαϊκού Νότου στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, καθώς είναι το το μόνο κόμμα εξουσίας, και αυτό δίνει στον Ελληνα πρωθυπουργό μεγαλύτερη απήχηση και δύναμη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και στην αλλαγή πλεύσης της χώρας μετά τις εκλογές του Ιουλίου και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν είναι πια το «προβληματικό μέλος» της Ενωσης. «Νικήσαμε τους λαϊκιστές της Αριστεράς αλλά και της Δεξιάς, που είναι πια εκτός Βουλής. Εάν αυτό μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει και στις χώρες σας», είπε, ενθαρρύνοντας τους υπόλοιπους ηγέτες του ΕΛΚ που οι περισσότεροι έχουν να αντιμετωπίσουν λαϊκιστικά κόμματα σε άνοδο στις χώρες τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή