Πυρά ΥΠΕΣ κατά προηγούμενης κυβέρνησης

Πυρά ΥΠΕΣ κατά προηγούμενης κυβέρνησης

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είναι βαθύτατα εκτεθειμένη απέναντι στους δήμους και στην ελληνική κοινωνία», επισημαίνει ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος,  απαντώντας στην επιστολή των πρώην υπουργών Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ  κ. Π. Σκουρλέτη και Αλ. Χαρίτση προς τους δημάρχους της χώρας σε σχέση με το χρηματοδοτικό πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι». Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών στην ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ δήλωσε ότι το πρόγραμμα καταργείται λόγω έλλειψης πόρων.  

«Το πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι” είχε διασφαλισμένους πόρους 134 εκατ. ευρώ που προέρχονταν από δανεισμό της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η δανειακή σύμβαση λήγει στις 31/12/19. Και μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι αυτήν την ημερομηνία πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα. Εναντι αυτού του ποσού η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εντάξει στο πρόγραμμα “Φιλόδημος Ι”, έργα προϋπολογισμού 1,25 δισ. ευρώ» τονίζει ο υπουργός, ερμηνεύοντας τις υποσχέσεις της προηγούμενης  κυβέρνησης ως προσπάθεια να αποφύγει τη συντριβή ενόψει εκλογών. Το ποσό των 134 εκατ. ευρώ του δανείου από την ΕΤΕπ δεν αποτελεί «ταβάνι σε καμία περίπτωση» επισημαίνεται στην επιστολή των Σκουρλέτη και Χαρίτση. Αντίθετα, αποτελεί «εγγύηση» της ΕΤΕπ ότι χρηματοδοτεί το πρόγραμμα. «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους δήμους πόσο γρήγορα θα τρέξουν τα έργα για να επεκταθεί το δάνειο. Με αντίστοιχο τρόπο έχει λειτουργήσει δάνειο-πλαίσιο που είχαν συνάψει διαδοχικές κυβερνήσεις στο παρελθόν για έργα του ΕΣΠΑ», επισημαίνουν οι πρώην υπουργοί. Τονίζουν, επιπλέον, ότι «το ΠΔΕ  (Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) σήμερα μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες πληρωμής των έργων» και συμπληρώνουν ότι δεν αντιλαμβάνονται για ποιον λόγο η παρούσα κυβέρνηση επέλεξε να καταργήσει «ένα τόσο ευέλικτο πρόγραμμα και όχι να το επεκτείνει».

Εφόσον το ΠΔΕ μπορούσε να χρηματοδοτήσει τα επιπλέον έργα που έχουν εγκριθεί, «τότε ποιος ο λόγος ύπαρξης του προγράμματος “Φιλόδημος Ι” μέσω της δανειακής σύμβασης της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων; Γιατί δεν χρηματοδοτούσαν αυτό το πρόγραμμα απευθείας από το ΠΔΕ, όπως συμβαίνει με το πρόγραμμα “Φιλόδημος ΙΙ”» αναρωτιέται ο υπ. Εσωτερικών στην απάντησή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή