Ανησυχία από την Ε.Ε. για το μνημόνιο

Ανησυχία από την Ε.Ε. για το μνημόνιο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Την αλληλεγγύη και τη στήριξη προς την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και την ανησυχία τους μετά το μνημόνιο Λιβύης – Τουρκίας εξέφρασαν, χθες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. «Είναι ξεκάθαρο ότι το μνημόνιο δημιουργεί σημαντικές ανησυχίες», δήλωσε, χθες, ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική μετά τη λήξη της συνεδρίασης.

Παρά τις ανησυχίες που εκφράστηκαν, σε ερώτηση που τέθηκε στον κ. Μπορέλ για το κατά πόσον η συμφωνία είναι παράνομη, αυτός απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Δεν είπα ποτέ ότι η συμφωνία είναι παράνομη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Δεδομένου ότι οι κοινοτικές υπηρεσίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε συμπέρασμα ως προς τη συμφωνία, πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Eξωτερικών έκαναν πολιτική συζήτηση και κατέληξαν στο «ότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί οι θαλάσσιες ζώνες που μοίρασαν η Τουρκία και η Λιβύη περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και την Κύπρο», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «παρακολουθούμε από κοντά το θέμα έχοντας ως αρχή ότι η συμφωνία πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, δεν λέω ότι δεν το σέβεται, αλλά είπα ότι υπάρχουν προβληματισμοί που εξετάζονται». Πάντως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπάρχει σαφής αναφορά στο μνημόνιο, το οποίο, όπως αναφέρει, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν έχει νομικές συνέπειες για τα άλλα κράτη. Εκφράζει επίσης την αλληλεγγύη της Ε.Ε. προς Ελλάδα και Κύπρο.

Σε ερώτηση της «Κ» προς Ευρωπαίο αξιωματούχο για το κατά πόσον η Αθήνα θα πρέπει να αναμένει το πόρισμα των κοινοτικών υπηρεσιών ως προς τη νομιμότητα του μνημονίου, η απάντηση ήταν πάλι ασαφής, τονίζοντας ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να έχει σαφή εικόνα τη στιγμή που το έλαβε στα χέρια της πριν από τρεις μέρες.

Αλλά ακόμα και όταν την αποκτήσει, δεν είναι σίγουρο ότι θα τη δημοσιεύσει. Την αλληλεγγύη της εξάλλου προς την Αθήνα εξέφρασε, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη κορυφής των προέδρων των Κ.Ο. του ΕΛΚ, που έγινε χθες στις Βρυξέλλες, όταν ο γ.γ. της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης αναφέρθηκε στην τουρκική παραβατικότητα και προκλητικότητα, λέγοντας ότι «είμαστε στο πλευρό σας».

Ο υπουργός εξωτερικών Ν. Δένδιας μετά τη λήξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ζήτησε τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων αλλά και «τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν», καθώς και τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου. Ο ίδιος εξήγησε με τον «πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έλαβε στήριξη από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κύπρο και την Ολλανδία. «Μάλιστα, με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας», είπε χαρακτηριστικά.

Χθες το πρωί, κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Δένδια, εξελίχθηκε πρόγευμα εργασίας με τη συμμετοχή περισσότερων από 20 κρατών-μελών ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Αν και το ζήτημα της διεύρυνσης δεν ήταν στην ατζέντα του Συμβουλίου της Ε.Ε., το γεγονός ότι παρέστη ένας τόσο μεγάλος αριθμός υπουργών αποτελεί επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή