Κλίμα συναίνεσης στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

Κλίμα συναίνεσης στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα επόμενα βήματα της Αθήνας στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα με σκοπό την ελαχιστοποίηση των αρνητικών αποτελεσμάτων, τα οποία παρήχθησαν από τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, συζήτησε χθες με τους εκπροσώπους των κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ).

Ο κ. Δένδιας, η υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού και οι εκπρόσωποι των κομμάτων κατέληξαν σε κοινή γραμμή έναντι της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια», επισήμανε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο κ. Δένδιας, ο οποίος και συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι το δυνατότερο όπλο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας. Και θέλω να πω στην ελληνική κοινωνία ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία». Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν ορισμένες διαρροές σχετικά με την ανάγκη επιστροφής σε ενεργητική εξωτερική πολιτική, με σκοπό τη σύμπηξη ενός αρραγούς εσωτερικού μετώπου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ διέρρευσε ότι η συζήτηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα, και επισημάνθηκε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αποτελεί δύναμη πατριωτικής ευθύνης που «δεν θα επαναλάβει τη δημαγωγική ρητορική που είχε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση στα εθνικά θέματα». Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την ανάγκη ανοιχτών διαύλων με την Τουρκία, ενώ ζητεί την επανεκκίνηση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), τα οποία είχαν, όπως ανέφεραν, κακώς «παγώσει». Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ (ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, Βαγγέλης Καλπαδάκης) ζήτησαν άμεση εφαρμογή των κυρώσεων που έχουν αποφασιστεί κατά προσώπων και εταιρειών που συνεργάζονται για τη διενέργεια γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, ενώ πρότειναν την υιοθέτηση αντίστοιχων μέτρων και για την ελληνική, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης. Επισήμαναν, ακόμα, την ανάγκη σύγκλησης συνόδου των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. (Med7), ενώ ζήτησαν να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

«Αρραγές εθνικό μέτωπο»

Η κατάσταση είναι πέρα από τις συνήθεις. Η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Η χώρα μας προσπαθεί να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει», ανέφερε μετά τη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος. «Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές και ο συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων, σε αυτή τη συγκυρία, συγκροτεί έναν καλό όρο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της εξωτερικής μας πολιτικής», πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος και επανέλαβε τη θέση του ΚΙΝΑΛ για την ανάγκη να συγκληθεί το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας.

Τουρκικές υπερπτήσεις στη Ρω

Πάνω από τη Ρω πέταξαν χθες δύο τουρκικά F-16, στις 10.35 και στις 10.37 σε ύψος 16.000 και 16.500 αντιστοίχως, προκαλώντας συναγερμό στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.). Τα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν, χθες, συνολικά 30 παραβιάσεις, δύο εκ των οποίων κατέληξαν σε εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά τα οποία απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Τις τελευταίες ημέρες, οι Τούρκοι προχωρούν, ακόμα, σε δεσμεύσεις θαλάσσιων περιοχών, οι οποίες περιλαμβάνουν τμήματα που θεωρούν ευρισκόμενα σε δικαιοδοσία της Αγκυρας, μετά τη συμφωνία που έγινε με την Τρίπολη. Οι Τούρκοι εξακολουθούν να διατηρούν ισχυρές ναυτικές δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου, σε ένα επίπεδο το οποίο σε γενικές γραμμές παραμένει το ίδιο τους τελευταίους πέντε μήνες. Από τα λιμάνια της Κύπρου περνούν τακτικά πολεμικά πλοία τρίτων χωρών, με τελευταίο παράδειγμα τη φρεγάτα «Martinengo» του ιταλικού ναυτικού, η οποία ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα την περασμένη Παρασκευή. Η ιταλική εφημερίδα La Repubblica παρουσίασε την αποστολή του πολεμικού πλοίου ως συνδεδεμένη με «την προστασία των εθνικών συμφερόντων» της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή