Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ η συμφωνία

Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ η συμφωνία

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις νομικές υπηρεσίες του ΟΗΕ παρέπεμψε ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες την επεξεργασία των πτυχών του συμφώνου Αγκυρας – Τρίπολης, όπως κοινοποίησε χθες και στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, με τον οποίο και συναντήθηκε στη Γενεύη. Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, στη συνάντηση «κατ’ αρχάς συζητήθηκε το θέμα των δύο memoranda, τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης».

Οπως επισήμανε ο ίδιος ο κ. Δένδιας, εξήγησε στον κ. Γκουτέρες ότι «κατά την κρίση μας είναι ανύπαρκτα, διότι υπεγράφησαν από μια κυβέρνηση η οποία δεν είχε καμία τέτοια εξουσιοδότηση από τη συμφωνία του Skhirat, η οποία διέπει την ύπαρξη και τη διεθνή εκπροσώπηση της Λιβύης σε αυτή τη συγκυρία. Οπως επίσης τους κινδύνους που οι αντίθετες με το δίκαιο της θάλασσας τουρκικές απόψεις που επιβλήθηκαν στη Λιβύη δημιουργούν για την περιοχή».

Οι κ. Δένδιας και Γκουτέρες συζήτησαν ακόμη για το Κυπριακό και την όποια προοπτική έχει ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να τεθεί εκ νέου στο τραπέζι. Ο υπουργός Εξωτερικών εκδήλωσε την προθυμία της ελληνικής πλευράς «να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί αυτή του την προσπάθεια».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, διεμήνυσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει αυτό που πρέπει για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της μέχρι κεραίας», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανές ενέργειες της Αγκυρας με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου, ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι τίποτε δεν αποκλείεται, αλλά η Ελλάδα κάνει τη δουλειά της διά του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Υπογράμμισε, επίσης, ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα αύξησης της στρατιωτικής θητείας.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Δένδιας μετέβη χθες απευθείας από τη Γενεύη στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, αύριο θα μεταβεί στο Αμπου Ντάμπι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές στο Αμμάν της Ιορδανίας. Οι συγκεκριμένες χώρες αντιδρούν στο ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της επιρροής των Αδελφών Μουσουλμάνων στη Βόρεια Αφρική. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή