Πρόκληση με σφραγίδα Ερντογάν

Πρόκληση με σφραγίδα Ερντογάν

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσωπική σφραγίδα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχουν πλέον οι κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο εις βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν επανήλθε, επιλέγοντας να απευθυνθεί στους Τούρκους μέσα από την τηλεόραση, προκειμένου να αγγίξει συναισθηματικές χορδές, περιγράφοντας το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης ως βήμα «αντιστροφής» της Συνθήκης των Σεβρών του 1920. Παρακάμπτοντας, βολικά, τη μεταγενέστερη Συνθήκη της Λωζάννης (1923), η οποία ακύρωσε εκείνη των Σεβρών, δημιουργώντας τα (περίπου) σημερινά σύνορα της σύγχρονης Τουρκίας, ο κ. Ερντογάν επέλεξε να διεγείρει το σύνδρομο εθνικής περικύκλωσης που έκτοτε κατατρύχει την Αγκυρα. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Ερντογάν επανήλθε, αναγγέλλοντας σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις στα νότια της Κρήτης, ως αποτέλεσμα της συμφωνίας Αγκυρας – Λιβύης, χρησιμοποιώντας μάλιστα και χάρτες.

«Με τη βοήθεια του Θεού και πολύ σύντομα εδώ θα ξεκινήσουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις», είπε ο κ. Ερντογάν, δείχνοντας στην οθόνη την περιοχή νότια του Καστελλόριζου και ανατολικά της Κρήτης. Επιπλέον, ζήτησε από «διεθνώς δυνατές εταιρείες» να συνεργαστούν με την Αγκυρα, επισημαίνοντας ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Ο κ. Ερντογάν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Αγκυρα θα στείλει στρατιωτική βοήθεια, εφόσον η κυβέρνηση της Τρίπολης τη ζητήσει. Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν πραγματοποιήθηκαν λίγη ώρα προτού γίνει γνωστό ότι η Αγκυρα θα στείλει στρατιωτικούς γιατρούς και σχετική βοήθεια προς την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο κ. Ερντογάν συζήτησε για τις τελευταίες αυτές κινήσεις την ίδια ημέρα (Κυριακή 14/12) με τον επικεφαλής της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη.

Εν τω μεταξύ, χθες, καταγράφηκαν και οι πρώτες εικόνες ενός τουρκικού μη επανδρωμένου αεροχήματος (UAV) τύπου Bayraktar TB-2, το οποίο προσγειώθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου στα Κατεχόμενα.

Στα Κατεχόμενα αναμένεται να προσγειωθούν και άλλα UAV της τουρκικής αεροπορίας, με σκοπό την επιτήρηση των ερευνών και των γεωτρήσεων της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (TPAO) στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται λίγες ημέρες μετά το περιστατικό παρενόχλησης από τουρκικό πολεμικό και τελικά εκδίωξης του ισραηλινού ερευνητικού πλοίου «Μπατ Γκαλίμ» από την κυπριακή ΑΟΖ. Το συγκεκριμένο περιστατικό πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου και ήλθε στην επιφάνεια την Κυριακή, όταν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Jerusalem Post, μαχητικό αεροσκάφος της ισραηλινής αεροπορίας έκανε κύκλους γύρω από τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο, κάτι που έγινε αντιληπτό ως απάντηση στην τουρκική παρενόχληση.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, η Αγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας που υπάρχει στο Ισραήλ και να επανέλθει με «συμφέρουσες» για το Τελ Αβίβ λύσεις στο ζήτημα της ενέργειας. Δημοσιεύματα σε Τουρκία και Ισραήλ και συγκλίνουσες πηγές στην Αθήνα επιβεβαιώνουν ότι η Αγκυρα έχει προσεγγίσει το Τελ Αβίβ, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως από τη στιγμή που η Τουρκία και η Λιβύη κατέληξαν σε οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, δεν μπορεί να υπάρξει αγωγός EastMed δίχως την έγκριση της Αγκυρας.

Μπλόκο στις σχέσεις ΝΑΤΟ – Ισραήλ

Σε ένα διαρκές σαμποτάζ της ευρισκόμενης σε εξέλιξη προσέγγισης ΝΑΤΟ και Ισραήλ έχει αποδυθεί η Τουρκία στο εσωτερικό της Συμμαχίας. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι, σε επίπεδο μόνιμης αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η Τουρκία έχει απειλήσει με βέτο σε μια σειρά σημαντικών για το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο θεμάτων, εάν η σχέση με το Ισραήλ προχωρήσει στο επόμενο στάδιο. Οπως είναι γνωστό, οι αποφάσεις στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ λαμβάνονται με βάση την αρχή της ομοφωνίας και η τουρκική μόνιμη αντιπροσωπεία εμπόδισε αρκετές φορές τη λήψη αποφάσεων που αφορούσαν το Ανατολικό ή το Βόρειο Σκέλος της Συμμαχίας, μόνο κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα-σύνδεσμο του Ισραήλ με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και μέσω της Αθήνας γίνονται όλες οι σχετικές συνεννοήσεις, όπως, για παράδειγμα, η συμμετοχή των ισραηλινών δυνάμεων σε νατοϊκές ασκήσεις. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή