Επώδυνη αναζήτηση νέας ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

Επώδυνη αναζήτηση νέας ταυτότητας στον ΣΥΡΙΖΑ

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα κομβικό έτος, καθώς κρίσιμα ταυτοτικά ζητήματα δεν μπορούν να πάρουν άλλη αναβολή, ξεκινά για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία χθες χαιρέτισε ως «θετικό γεγονός» την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό East Med, σημειώνοντας ότι επετεύχθη μετά πολύχρονη προσπάθεια. Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από το συνέδριο του ερχόμενου Μαΐου θα είναι ένα κόμμα εξουσίας που θα τους χωρά όλους ή ένα ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα που θα παραμείνει πιστό στα πιστεύω του «και όποιος θέλει ας ακολουθήσει;» Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και, παρά το γεγονός πως ο κ. Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη δείξει προς την πρώτη κατεύθυνση, η πραγματική ιδεολογική αντιπαράθεση υποβόσκει και όσο πηγαίνουμε προς το συνέδριο θα ενταθεί.

Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο του κ. Κύρκου Δοξιάδη που δημοσιεύθηκε παραμονές της Πρωτοχρονιάς στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ο καθηγητής Κοινωνικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σημειώνει πως ουσιαστικά υπάρχουν δύο διαφορετικοί ΣΥΡΙΖΑ έναντι του πώς εννοούν τη διεύρυνση και διερωτάται: Αν χαθούν και οι επόμενες εκλογές, θα ευθύνεται το ότι δεν έγινε το «άνοιγμα» στην Κεντροαριστερά ή μήπως θα φταίει ακριβώς η πολιτική ενσωμάτωσης του παλαιού ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ; Ενα από τα πιο αιχμηρά αποσπάσματα του άρθρου –που βρίσκει απολύτως σύμφωνα πολλά στελέχη του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ»– μεταξύ άλλων σημειώνει: «Γιατί να εισρεύσουν στον ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ.: οι ψηφοφόροι του Κέντρου), που θα τους θυμίζει το κόμμα που εγκατέλειψαν; Στην ανάμνηση ποιανού παλιού αγαπημένου ΠΑΣΟΚ; Του ανδρεοπαπανδρεϊκού της διαφθοράς και του σκανδάλου Κοσκωτά; Του σημιτικού της νεοφιλελευθεροποίησης και της πάση θυσία ένταξης στην Ευρωζώνη; Του ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου, που μας έφερε το ΔΝΤ και τα μνημόνια; Ή μήπως του βενιζελικού, που δεν ήταν παρά το δεκανίκι της κυβέρνησης Σαμαρά;». Το άρθρο που αναδημοσιεύτηκε –όχι τυχαία– και στον ιστότοπο που απηχεί τις απόψεις των «53», το commonality. gr, καταλήγει στο συμπέρασμα πως η στελέχωση του ανασυγκροτημένου ΣΥΡΙΖΑ με πρώην πασόκους «θα είναι αρνητική», καθώς συντελείται η «αποριζοσπαστικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρείται με αδιαφανείς διαδικασίες».

Αναφορικά με τον East Med, ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζει τη στρατηγική σημασία του έργου, απαριθμεί τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει ως κυβέρνηση για την υλοποίησή του, καλεί την κυβέρνηση της Ν.Δ. «να εντείνει τις προσπάθειές της για τη θωράκισή του», επικεντρώνοντας την προσοχή της σε τέσσερα μέτωπα. Πρώτον, να εξασφαλίσει τη στήριξη των ΗΠΑ κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον την προσεχή εβδομάδα. Δεύτερον, να επιδιώξει την ενεργό συμμετοχή της Ιταλίας. Τρίτον, να ζητήσει την επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος ατόμων και εταιρειών που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες εντός της περιοχής της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης και τέταρτον, να εξασφαλισθεί ότι δεν θα προκύψουν δυσκολίες από πλευράς ΔΕΠΑ στην υλοποίηση του έργου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή