East Med: «Αγωγός ειρήνης και συνεργασίας»

East Med: «Αγωγός ειρήνης και συνεργασίας»

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφέστατο μήνυμα υπέρ της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με ευθεία αναφορά στον τουρκικό αναθεωρητισμό, έστειλαν χθες από το Ζάππειο, όπου επέβλεψαν την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού East Med, οι ηγέτες Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο κ. Μητσοτάκης περιέγραψε τον East Med ως «αγωγό ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής» και συμβολή «στην ειρήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα» σε μια περίοδο αναταραχής και «αδιέξοδων αναθεωρητισμών», αιχμή με προφανή αποδέκτη την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη το γεγονός ότι ο αγωγός, προϊόν συνεργασίας που είναι σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο, έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε, πάντως, ότι η διακρατική συμφωνία για τον East Med «δεν αποτελεί απειλή για κανέναν». Ο πρωθυπουργός δήλωσε σίγουρος ότι η Ιταλία θα γίνει ο τέταρτος εταίρος της προσπάθειας κατασκευής του συγκεκριμένου έργου.

«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχής», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «το φυσικό αέριο θα είναι ένα καύσιμο μετάβασης» προς τη νέα, «πράσινη εποχή» που σχεδιάζει η Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα του ο αγωγός East Med να μεταφέρει στο μέλλον τα αποθέματα του φυσικού αερίου που «αποβλέπουμε να υπάρχουν στην Κύπρο και στο Ιόνιο».

Για ιστορική ημέρα μετατροπής του Ισραήλ σε «μια πολύ ισχυρή ενεργειακή χώρα» έκανε λόγο ο κ. Νετανιάχου. «Χαιρετίζω τη συνεργασία με Κύπρο και Ελλάδα, που προσθέτει στην ασφάλεια και στην ευημερία στην περιοχή. Δεν στρεφόμαστε εναντίον καμίας άλλης χώρας. Δουλεύουμε για το καλό των λαών μας», είπε ακόμη ο κ. Νετανιάχου, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις συμφωνίες που έχει υπογράψει το Ισραήλ με αραβικές χώρες της περιοχής, ενισχύοντας, όπως υπογράμμισε, τη σταθερότητα. Ο κ. Νετανιάχου απηύθυνε πρόσκληση σε όσες χώρες επιθυμούν να συμμετάσχουν στον East Med, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Αίγυπτο και στην Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νετανιάχου θα έχει σήμερα κατ’ ιδίαν συνάντηση και με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος, άλλωστε, τον υποδέχθηκε χθες το πρωί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

«Επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία», είπε μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης περιέγραψε την τριμερή ως «σχήματα αυτονόητης πολιτικής αξίας», τονίζοντας ότι «οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας». Μάλιστα, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία τόνισε ότι «κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή