ΜΟΕ: νέες συνομιλίες με την Τουρκία

ΜΟΕ: νέες συνομιλίες με την Τουρκία

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 17 ή 21 Φεβρουαρίου ξεκινάει νέος γύρος συζητήσεων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) ανάμεσα στα υπουργεία Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας. Ο νέος γύρος θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, θα αφορά αμιγώς τεχνικά ζητήματα και αποτελεί το επόμενο βήμα μετά τη συνάντηση που έγινε στην Αγκυρα σε επίπεδο γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών. Ο νέος γύρος ΜΟΕ εντάσσεται στην ευρύτερη πολιτική που επιθυμεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση έναντι της Αγκυρας, ώστε να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι ακόμα και σε περιόδους κρίσης, κάτι που αποτελεί επιλογή και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν η συνάντηση θα γίνει στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, αλλά θα προσδιοριστεί σε αμιγώς στρατιωτικό επίπεδο υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ. Επαφές Ελλάδας – Τουρκίας ενδέχεται να υπάρξουν και σε υπουργικό επίπεδο, στην επερχόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Προχθές ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην κοπή της πίτας της ΝΟΔΕ Καβάλας που έγινε στο ξενοδοχείο Lucy της πόλης, αναφέρθηκε στη συνομιλία που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την παρακολούθηση του πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις».

Σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, η πρώτη, πρωινή στιχομυθία των δύο ανδρών εξελίχθηκε ως εξής: «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι σε εκείνο το σημείο. Το παρακολουθούμε από απόσταση.

– Εντάξει, κύριε υπουργέ, ψυχραιμία». Λίγες ώρες αργότερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε εκ νέου ενημέρωση από τον κ. Παναγιωτόπουλο και ακολούθησε, πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εθνικής Αμυνας, ο εξής διάλογος: «Κύριε υπουργέ, μετακινήθηκε;

– Αλλαξε λίγο πορεία αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι βγαίνει.

– Τι συνιστάτε, κύριε υπουργέ;

– Ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ. Ανταγωνισμός ψυχραιμίας, όπως σας το είπα». Εν συνεχεία, απευθυνόμενος στα στελέχη της ΝΟΔΕ Καβάλας, ο κ. Παναγιωτόπουλος περιέγραψε τα τεκταινόμενα περί το «Ορούτς Ρέις» κατά τη διάρκεια της περασμένης Παρασκευής.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η Αθήνα συνεχίζει τη διπλωματική προσπάθεια στην κατεύθυνση της ακύρωσης των αρνητικών συνεπειών του τουρκολιβυκού συμφώνου. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα βρεθεί σήμερα στη Ρώμη, όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, με ατζέντα διμερή θέματα και ιδιαίτερη έμφαση στη Λιβύη, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ενέργεια. Αύριο, ο κ. Δένδιας θα συνεχίσει τις επαφές του στη Μάλτα. Παράλληλα, η Γαλλία συνεχίζει τις ηχηρές διπλωματικές παρεμβάσεις της, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες δηλώσεις της πρέσβειράς της στη Λευκωσία Ιζαμπέλ Ντιμόν, για την ανάγκη ενίσχυσης των αμυντικών σχέσεων και της αύξησης των ασκήσεων με τη Γαλλία. Η κ. Ντιμόν μεταφέρθηκε, μάλιστα, στο αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», το οποίο πλέει από την Ανατολική Μεσόγειο με τελικό προορισμό τα στενά του Ορμούζ. Εκεί, η κ. Ντιμόν παρακολούθησε επίδειξη των αντιτρομοκρατικών αεροναυτικών δυνατοτήτων του «Σαρλ ντε Γκωλ». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή