ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Βουλή με όπλο την οικονομία

Στη Βουλή με όπλο την οικονομία

Ηταν Νοέμβριος του 2017, δηλαδή στα μέσα ακόμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο τότε πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε σε μια ομιλία του πως η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η λογική δεν άλλαξε στον δρόμο από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται να κινηθεί και σήμερα ο πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά θέματα, η οποία διεξάγεται με δική του πρωτοβουλία. Ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αφαιρέσει με ιδεολογικό αλλά και πραγματιστικό τρόπο μια ατζέντα από τον Αλέξη Τσίπρα την οποία ο τέως πρωθυπουργός θεωρεί προνομιακή για τον χώρο του. Το χρονικό σημείο, πάντως, που διεξάγεται η συζήτηση είναι ευνοϊκό για την κυβέρνηση.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες καταγράφηκε νέο ιστορικό χαμηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα, καθώς η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1%, φτάνοντας το 0,992%, κάτι που δείχνει πως αυξάνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη των αγορών στην ελληνική οικονομία. Ο αντίκτυπος που ακολούθησε ήταν ιδιαίτερα θετικός, καθώς, σύμφωνα με αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg, υπάρχει η πιθανότητα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να τρέξουν ακόμα και προς αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Τα παραπάνω δεν αποσυνδέονται για το Μέγαρο Μαξίμου από τη συζήτηση για τα εργασιακά, καθώς αποτελούν το ίδιο κομμάτι του παζλ, όπως αποτυπώθηκε στη φράση του κ. Μητσοτάκη από το 2017. Δηλαδή κοινωνική πολιτική είναι οι νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της ανταγωνιστικότητας, της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει η ελληνική οικονομία. Και τούτο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, είναι κάτι που δεν μπορεί να το εγγυηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δεύτερο πλάνο, βέβαιο πρέπει να θεωρείται πως από μια τέτοια συζήτηση δεν θα λείπουν οι αριθμοί. Βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη είναι να καταδείξει πως η κινδυνολογία του Αλέξη Τσίπρα πριν από τις εκλογές, όταν παρουσίαζε τον νυν πρωθυπουργό κάτι σαν κοινωνικό ολετήρα, δεν ανταποκρίνεται καθόλου στην πραγματικότητα. Αυτός άλλωστε είναι και ένας βασικός λόγος που ο πρωθυπουργός επέλεξε να «γυρίσει» μία ερώτηση του κ. Τσίπρα σε ειδική συζήτηση σε Ολομέλεια στην Βουλή.

Ξεχωριστή συνάντηση

Στη Βουλή με όπλο την οικονομία-1
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με παιδιά που έχουν βγει νικητές στη μάχη κατά του καρκίνου και τους γονείς τους.

​​​​​​Μια ξεχωριστή συνάντηση είχες χθες ο πρωθυπουργός, καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου παιδιά που έχουν καταφέρει να νικήσουν τον καρκίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσόρισε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι τη Νεφέλη, τον Αντώνη, τη Χρυσούλα, τον Φίλιππο, την Ιωάννα και την Κατερίνα και άκουσε τις προσωπικές τους ιστορίες, ενώ δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματός τους, για τη λειτουργία «Εθνικού μητρώου νεοπλασιών παιδικής και εφηβικής ηλικίας».

Ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στους μικρούς ήρωες –είναι παιδιά ηλικίας από μόλις 5 ετών–, τους ευχαρίστησε θερμά για τη σημερινή επίσκεψη. «Ηθελα να σας πω από καρδιάς πόσο περήφανος είμαι για ό,τι έχετε πετύχει, για τον αγώνα που δώσατε, για το γεγονός ότι βγήκατε νικήτριες και νικητές, και πόσο σημαντικό είναι να έχετε τις οικογένειές σας που σας στήριξαν σε αυτή τη δύσκολη περιπέτεια».

Το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, συνεχίζοντας την αξιολόγηση. Ενα από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος είναι η έγκριση και δημοπράτηση από το ΚΑΣ 14 αναψυκτηρίων σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς μέχρι σήμερα οι επισκέπτες δεν μπορούσαν να πιουν ούτε νερό. Μεταξύ των αρχαιολογικών χώρων βρίσκεται το Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας και το Ασκληπιείο στην Κω.