Νέες συμμαχίες για την Αθήνα

Νέες συμμαχίες για την Αθήνα

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη μιας κρίσιμης μάζας κεντροευρωπαϊκών και ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, που επιθυμούν μια πιο δυναμική γραμμή στο προσφυγικό, έχει εξασφαλίσει η Αθήνα, γεγονός το οποίο προέκυψε και κατά τις χθεσινές πολυεπίπεδες επαφές του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, που είχε διμερή συνάντηση με τον Αυστριακό ομόλογό του Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ στην Αθήνα. Οι συγκλίσεις με την Αυστρία, την Ουγγαρία, τις τρεις χώρες της Βαλτικής και την Κροατία δεν είναι χθεσινό αποτέλεσμα, αλλά προέκυψαν λόγω του μαραθωνίου εκ νέου προσέγγισης στον οποίο είχε αποδυθεί ο κ. Δένδιας τους προηγούμενους μήνες. Ολες αυτές οι χώρες αποδοκιμάζουν ευθέως τις πρακτικές της Τουρκίας, αν και στο κρίσιμο ζήτημα της επανεγκατάστασης προσφύγων έχουν σαφώς αρνητική στάση.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε χθες με τους πρεσβευτές Ρωσίας Αντρέι Μάσλοβ και Κίνας Ζανγκ Κιέ και με τον Βρετανό επιτετραμμένο Τζ. Μπράις, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των εκπροσώπων χωρών των κρατών-μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ενημέρωσε και τους πρέσβεις της Ε.Ε. Μετά τη συνάντηση που είχαν, οι κ. Δένδιας και Σάλενμπεργκ κατήγγειλαν την εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία, ενώ υπογράμμισαν την ανάγκη έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η Αυστρία, από την πρώτη στιγμή μέσω του καγκελαρίου της Σεμπάστιαν Κουρτς, εκδήλωσε τη βούληση να βοηθήσει έμπρακτα στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων. Βέβαια, ο κ. Σάλενμπεργκ έσπευσε να παραπέμψει στο μέλλον τη συζήτηση περί κατανομής προσφύγων. «Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι εργαλειοποιούνται και πιστεύω ότι θα ήταν λάθος η προσέγγιση να ξεκινήσουμε τώρα μια συζήτηση για κατανομή και ποσοστώσεις. Οσοι βρίσκονται στα σύνορα δεν είναι όλοι από τη Συρία, είναι άνθρωποι που χρόνια κατοικούν στην Τουρκία», είπε ενδεικτικά ο κ. Σάλενμπεργκ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η κατανομή αυτών των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη για εμάς θα σήμαινε ότι τους προσκαλούμε, με αποτέλεσμα την επόμενη στιγμή της κατανομής να βλέπαμε άλλους 20.000-30.000 στα σύνορα. Η πολιτική μας είναι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, να περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική μας και σε αυτήν σας υποστηρίζουμε πλήρως».

Ο κ. Δένδιας έκανε ανενδοίαστα λόγο για «ασύμμετρη απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, όπως η κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα». Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τον Αυστριακό ομόλογό του και για την τουρκική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφερόμενος σε συμπεριφορά «κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές μεθοδεύσεις, την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Το ΚΚΕ

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ΚΚΕ καταγγέλλει την πολιτική της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ ως βασική αιτία του προσφυγικού. «Είναι αυτή που ευθύνεται αφ’ ενός για τη διάλυση χωρών και τον ξεριζωμό λαών και αφ’ ετέρου για τον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων σε νησιά και σύνορα. Αυτή η πολιτική άνοιξε τον δρόμο στον Ερντογάν να θέλει να επιβάλει τις δικές του επιδιώξεις με όχημα το προσφυγικό», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ. 

Ροές και στην Κύπρο

Συναγερμό σήμανε στην Κύπρο η άφιξη, χθες, κύματος μεταναστών, που συνδέεται άμεσα με την επιλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα τουρκικά σύνορα. Το μεσημέρι εντοπίστηκε πέντε μίλια ανατολικά του Κάβο Γκρέκο σκάφος στο οποίο επέβαιναν 101 μετανάστες – 13 γυναίκες, εκ των οποίων 4 έγκυοι, 43 παιδιά (9 ασυνόδευτα) και 45 άντρες. Στην περιοχή έσπευσε άκατος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, ενώ ενεργοποιήθηκαν όλα τα εθνικά σχέδια που αφορούν την άφιξη παράτυπων μεταναστών. Το απόγευμα οι μετανάστες αποβιβάστηκαν στο Παραλίμνι, όπου και έγινε η καταγραφή τους. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για Σύρους που αναχώρησαν από τη Μερσίνα και πλήρωσαν περίπου 4.000 ευρώ έκαστος. Την ίδια ώρα, ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνουν οι αιτήσεις μεταναστών που προσέρχονται από τα Kατεχόμενα ζητώντας πολιτικό άσυλο. Χθες μόνο, παρουσιάστηκαν από τη νεκρή ζώνη 200, στην πλειονότητά τους Αφγανοί. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης, που είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με δηλώσεις του στους Financial Times κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι εκβιάζει την Ε.Ε. με το προσφυγικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή