Η Αγκυρα συνεχίζει την «πίεση» στον Εβρο

Η Αγκυρα συνεχίζει την «πίεση» στον Εβρο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαρκείς επιθέσεις κατά των συνοριακών διαβάσεων στον Εβρο εξακολουθούσαν να κάνουν και χθες οργανωμένες ομάδες 300-400 μεταναστών υπό την κάλυψη δακρυγόνων και καπνογόνων από την πλευρά των τουρκικών αρχών. Οι συγκεκριμένες επιθέσεις καταγράφηκαν χθες τα ξημερώματα αλλά και αργότερα, αργά το απόγευμα, παρά το γεγονός ότι το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε χθες το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων στις διαβάσεις Ουζούνκιοπρου, Υψαλα και Παζάρκουλε, με αρχή εφαρμογής της απαγόρευσης από τα μεσάνυχτα να κλείσει τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, γίνεται αντιληπτό ως πιθανό προανάκρουσμα μείωσης της έντασης στον Εβρο. Εάν οι χθεσινές προσπάθειες ήταν οι τελευταίες πριν από το κλείσιμο των συνόρων, θα φανεί τις επόμενες ώρες. Οι ελληνικές αρχές και τα στελέχη του Frontex που βρίσκονται στον Εβρο εξακολουθούν να παραμένουν σε επιφυλακή, ωστόσο εκτιμάται ότι οι ανακοινώσεις της Αγκυρας θα σημάνουν τουλάχιστον και την παράλληλη διακοπή της υποβοήθησης των προσπαθειών των μεταναστών από τις τουρκικές αρχές. Μόλις χθες τα ξημερώματα, ανάμεσα στις 02.30 και τις 04.00, μια ομάδα περίπου 350 ατόμων προσπάθησαν να σπάσουν τα αμυντικά μέτρα που είχαν λάβει οι ελληνικές δυνάμεις στις Καστανιές Εβρου, με ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων από την τουρκική πλευρά. Ιδιαιτέρως σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι σε αυτή τη νυχτερινή απόπειρα αιφνιδιασμού, στις Καστανιές βρίσκονταν και στελέχη του Frontex, τα οποία αντιμετώπισαν το φαινόμενο που αναπτύσσεται τις τρεις εβδομάδες με τους Ελληνες συναδέλφους τους.

Ο κορωνοϊός φαίνεται, πάντως, ότι αλλάζει και το πολιτικό παιχνίδι στο εσωτερικό της Τουρκίας. Χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρήκε την κατάσταση της χώρας του καλύτερη από αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Γαλλίας, παραπέμποντας στην προχθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους Αγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν και Μπόρις Τζόνσον. Η γενικότερη εκτίμηση, πάντως, είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση άργησε να αφυπνιστεί και αυτή τη στιγμή προσπαθεί να προλάβει την πιθανότητα ραγδαίας αύξησης των επιπτώσεων του κορωνοϊού στο εσωτερικό της χώρας. Αλλωστε η τετραμερής τηλεδιάσκεψη, παρότι δεν εμφανίζεται να οδηγεί σε ραγδαίες εξελίξεις σχετικά με το μεταναστευτικό, στράφηκε γύρω από την πανδημία. Αν και στην Τουρκία ο Τύπος είναι στενά ελεγχόμενος, τις τελευταίες ημέρες έχουν εμφανιστεί επικριτικά δημοσιεύματα, όπως για παράδειγμα για την αποφυγή της υποχρεωτικής 14ήμερης καραντίνας από κόρη κυβερνητικού αξιωματούχου που επέστρεφε από το Παρίσι. Επιπλέον, στην αντιπολιτευόμενη Sozcu εμφανίστηκε αρθρογραφία σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση, σε τρία διαφορετικά μέτωπα, τη Συρία, τη Λιβύη και τον κορωνοϊό, επέλεξε την ιδεολογία της και όχι τις ανθρώπινες ζωές.

Ως προς το προσφυγικό, πάντως, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα, μέσω Twitter, με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας, επέκρινε ιδιαίτερα την Ευρώπη για τη στάση της στο θέμα. «Τα τελευταία 4 χρόνια η Τουρκία τήρησε τη συμφωνία, ενώ διαρκώς υπενθύμιζε στην Ε.Ε. τις ανολοκλήρωτες υποχρεώσεις της: οικονομική βοήθεια, εθελοντική ανθρωπιστική επανεισδοχή, φιλελευθεροποίηση βίζας και αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης», αναφέρεται στη σχετική ανάρτηση. Η τουρκική πρεσβεία αναφέρεται και στις εκτιμήσεις του ελληνικού Τύπου σημειώνοντας τα εξής: «Ο ελληνικός Τύπος αναφέρει ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνη της. Τι σας κάνει να νομίζετε ότι η Τουρκία μπορεί ή θα έπρεπε. Είμαστε εκεί μόνο για να διασφαλίζουμε ότι η Ε.Ε. δεν ενοχλείται από τους αιτούντες άσυλο; Αυτό δεν ακούγεται σωστό». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή