Εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»

Εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας το «Ορούτς Ρέις»

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα μέχρι και τις 11 Ιουνίου θα βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις», σε μια περιοχή λίγα μίλια από τα όρια με την ελληνική, μετά και την τελευταία σχετική οδηγία (NAVTEX) από την υδρογραφική υπηρεσία Αττάλειας. Η παραμονή του πλοίου σε αυτή την περιοχή συνιστά επιμονή στην άσκηση πίεσης προς τη Λευκωσία, την ίδια στιγμή που η Αθήνα παρακολουθεί τις κινήσεις της Αγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο. Το επόμενο βήμα, τουλάχιστον με βάση τις εξαγγελίες από το τουρκικό υπoυργείο Ενέργειας, είναι η χρήση του τρίτου πλωτού γεωτρύπανου, «Κανουνί», στην Ανατ. Μεσόγειο. Παράλληλα, πυραυλάκατος του Π.Ν. παρακολουθεί τα τελευταία 24ωρα το πλοίο «PRAY», το οποίο χθες έπλεε ΒΑ της Ρόδου, φορτωμένο με κοντέινερ και με πορεία προς τα βόρεια, εντός του Αιγαίου, ακολουθώντας τις τουρκικές ακτές. Υπενθυμίζεται ότι το «PRAY» είχε κάνει απόπειρα μεταφοράς τουρκικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων στη Μισράτα και ανακόπηκε από γαλλική φρεγάτα. Η Αθήνα δεν έχει στραμμένη την προσοχή της μόνο στο συγκεκριμένο πλοίο, αλλά και σε έναν στολίσκο μετασκευασμένων φορτηγών και παλιών πετρελαιοφόρων που εικάζεται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν τόσο για μεταφορά όπλων όσο και για προώθηση μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά.

Το τουρκικό ναυτικό παραμένει σε σημαντικό βαθμό έξω από τις βάσεις του, μάλιστα τις επόμενες ημέρες έχουν ανακοινωθεί ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα διεθνή ύδατα ανάμεσα σε Λήμνο, Σαμοθράκη και Θάσο. Επιπλέον, η Αγκυρα εξακολουθεί να κάνει καταχρηστική δέσμευση περιοχών για ασκήσεις με υποβρύχια, αυτή τη φορά σχεδόν αποκόπτοντας τη Λέσβο από τα υπόλοιπα νησιά. Πρόκειται για μια πρακτική την οποία η Αθήνα δεν έχει σταματήσει να καταγγέλλει στο ΝΑΤΟ, αλλά, παρ’ όλα αυτά, συνεχίζεται από την Αγκυρα. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνητή κρίση που δημιούργησε η Αγκυρα τον Εβρο, φαίνεται να μην πέτυχε τους εσωτερικούς στόχους για τους οποίους προκλήθηκε. Και τούτο προκύπτει από τον δημόσιο διάλογο που γίνεται, μέσα και έξω από την Τουρκία, από ανθρώπους που παρακολουθούν κατ’ επάγγελμα τις εξελίξεις. Σε πρόσφατη εκδήλωση του German Marshall Fund στις Βρυξέλλες, ο Εζγκεχάν Σενιούβα, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων σε πανεπιστήμιο της Αγκυρας (Middle East Technical University), τόνισε ότι η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει κρίση στον Εβρο, υπαγορεύθηκε από την πολιτική ανάγκη να εκτονωθούν τα αντιδυτικά και αντισυριακά αισθήματα στην κοινή γνώμη της Τουρκίας. Ο ίδιος επισήμανε ότι η συντριπτική πλειονότητα όλων όσοι συγκεντρώθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα ήταν Αφγανοί, ενώ πρόσθεσε πως οι εικόνες βίας και απώθησης των μεταναστών από τις ελληνικές δυνάμεις προβλήθηκαν στο εσωτερικό προκειμένου να υπογραμμιστεί η «ηθική ανωτερότητα» της Τουρκίας έναντι των δυτικών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή