ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τουρκικά F-16 πάνω από τη Λήμνο

Τουρκικά F-16 πάνω από τη Λήμνο

Την επανέναρξη των τουρκικών γεωτρήσεων εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» έθεσαν, χθες, στην τηλεδιάσκεψη Κορυφής της Ε.Ε., τόσο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επισήμανε την αυξημένη παραβατικότητα και στο Αιγαίο. Ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά το γεγονός ότι το θέμα δεν ήταν στην ατζέντα. Μάλιστα, επισήμανε την ανάγκη να εκπεμφθεί ένα σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα από την Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επισήμανε το ζήτημα των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά τουρκικών μαχητικών, οι οποίες, μάλιστα, έχουν αυξηθεί μετεωρικά μετά την αποτυχία της Αγκυρας να διαπεράσει τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο τον περασμένο Μάρτιο μέσω μεταναστευτικών πιέσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι και χθες, λίγο πριν από την έναρξη της τηλεδιάσκεψης Κορυφής της Ε.Ε., από το πρωί έως το μεσημέρι τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από Λήμνο, Χίο, Ρόδο, Καστελλόριζο, Σύμη, Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, καταγράφοντας ακόμα εννέα υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους, οι οποίες από την αρχή του έτους έχουν πλέον αγγίξει συνολικά τις 245. Χθες, οι περισσότερες έγιναν σε αρκετά μεγάλο ύψος, ωστόσο στη Ρόδο τα τουρκικά μαχητικά έφθασαν ακόμα και μόλις 4.500 πόδια (σχεδόν 1.400 μέτρα) πάνω από το νησί. Χθες, επίσης, κατεγράφη για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια, υπερπτήση σε Λήμνο και Σύμη.

Αναφορά έκανε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο οποίος τόνισε ότι «κάποιες χώρες» έθεσαν το ζήτημα παράνομων γεωτρήσεων από την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη» με την Κύπρο και παρέπεμψε σε παλαιότερα ανακοινωθέντα.

Το ζήτημα της τουρκικής παρουσίας στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα είχε τεθεί από τη Λευκωσία και κατά την προχθεσινή άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων υπό τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ως απάντηση στις εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση ότι η Αγκυρα ασκεί τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματά της.

Ενήμερες οι ΗΠΑ

Χθες, επίσης, εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα είπε (ΚΥΠΕ) ότι «οι ΗΠΑ είναι ενήμερες για τα δημοσιεύματα ότι το τουρκικό γεωτρύπανο έφθασε στις 20 Απριλίου σε περιοχή που η Κύπρος διεκδικεί ως αποκλειστική οικονομική της ζώνη. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτές τις επιχειρήσεις και εξακολουθούμε να καλούμε όλα τα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή». Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά για τις πρόσφατες αναφορές σχετικά με τα σχέδια της Τουρκίας για γεώτρηση στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου», καθώς «αυτή η προκλητική ενέργεια αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Το γεγονός ότι η Αγκυρα επιμένει στις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, υποδηλώνει, κατά τους αρμόδιους, ότι βασικός στόχος της Τουρκίας είναι να τονίσει τη μακροπρόθεσμη φύση των στόχων της στην Ανατολική Μεσόγειο, δηλαδή της περιφερειακής δύναμης. Κάτι που, βεβαίως, επιβεβαιώνεται και από την κατά κόρον παραβίαση του FIR Λευκωσίας από μεταγωγικά αεροπλάνα που εξακολουθούν να μεταφέρουν οπλισμό από την Τουρκία προς τις δυνάμεις του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη. Χθες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πλοίο «GRACE A» (την παρακολούθηση του οποίου είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 11 Απριλίου), εμφανίστηκε στα ανοιχτά της Ρόδου, έχοντας ξεκινήσει από τη Σμύρνη. Η πορεία του πλοίου παρακολουθείται από τις ελληνικές αρχές.