Σχέδιο τριχοτόμησης της άσκησης «Καταιγίδα»

Σχέδιο τριχοτόμησης της άσκησης «Καταιγίδα»

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διάσπαση της μεγάλης ετήσιας αεροναυτικής άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) σε τρεις διαφορετικές χρονικές φάσεις προσανατολίζεται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να κάνει μια κίνηση καλής θελήσεως προς την Αγκυρα, η οποία λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαγάγει τη διακλαδική άσκηση «Mavi Vatan ’20» (Γαλάζια Πατρίδα). Εάν υλοποιηθεί αυτή η απόφαση, δεν θα υφίσταται στον ετήσιο προγραμματισμό ασκήσεων η ονομασία «Καταιγίδα ’20».

Ωστόσο, με τη διάσπασή της σε τρία κομμάτια, θα διεξαχθούν κανονικά τα αεροναυτικά σενάρια που περιλαμβάνει και ήδη τα πληρώματα του Πολεμικού Ναυτικού προετοιμάζονται για μια άσκηση σε διαφορετικές φάσεις. Υπενθυμίζεται, όπως αποκάλυψε η «Κ» στις 26 Απριλίου, ότι κατά την ημέρα της τηλεδιάσκεψης του ΝΑΤΟ (15 Απριλίου), ο Τούρκος υπουργός Εθν. Αμυνας Χουλουσί Ακάρ ζήτησε από τον Ελληνα ομόλογό του Ν. Παναγιωτόπουλο μορατόριουμ ασκήσεων για το επόμενο χρονικό διάστημα. Παρά τις υπερπτήσεις (καταγράφηκαν και χθες στις Οινούσσες και στην Παναγιά), τα τελευταία 24ωρα, έπειτα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στους αρμόδιους παράγοντες των υπ. Εξωτερικών και Εθν. Αμυνας, βρέθηκε αυτή η ενδιάμεση λύση.

Στην Αθήνα, πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι η αρχική πρόταση για ανταλλαγή της μη διεξαγωγής της άσκησης «Mavi Vatan 2020» με εκείνη της «Καταιγίδας 2020» αποτελούσε προσπάθεια συγκάλυψης της κύριας αιτίας ακύρωσης της πρώτης λόγω της πανδημίας. Είναι ορατό στους αρμοδίους ότι οι συνέπειες της πανδημίας επηρέασαν δυσμενώς την επιχειρησιακή ετοιμότητα και ικανότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και ειδικά τη διεξαγωγή της διακλαδικής άσκησης «Mavi Vatan 2020», η οποία αποτελεί κύρια διακλαδική άσκηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, με πολύ μεγάλη δημοσιογραφική εγχώρια και διεθνή κάλυψη και προβολή. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες στον τουρκικό Τύπο ανακινούνται εκ νέου τα σενάρια για τη διεξαγωγή πολυεθνικής άσκησης, υπό την Αγκυρα, στην Ανατ. Μεσόγειο με την ονομασία «Mediterranean Shield» και τη συμμετοχή επτά χωρών (Αλγερία, Γεωργία, Αλβανία, Αζερμπαϊτζάν, Λίβανος, Τυνησία και οι δυνάμεις της Λιβύης που προφανώς στηρίζουν τον Φαγέζ αλ Σαράζ). Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006 και αποτελεί την απόπειρα της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως περιφερειακή δύναμη. Φέτος, πάντως, λόγω πανδημίας οι μέχρι τώρα συμμετοχές εμφανίζονται μειωμένες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή