Παιχνίδια από την Αγκυρα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προφανή προσπάθεια της Αγκυρας να εμποδίσει καθ’ όλα νόμιμες επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), εν προκειμένω της «Καταιγίδας ’20», η οποία θα διεξαχθεί από τη Δευτέρα και σε τρεις φάσεις, εντοπίζει η Αθήνα στις τουρκικές αγγελίες προς ναυτιλλομένους (NAVWARNS) μέσα από τις οποίες κοινοποιούνται, διεθνώς, οι εθνικές θέσεις της Τουρκίας. Πρακτικά η Αγκυρα καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης, ωστόσο εκείνο που ουσιαστικά προωθεί είναι ο επηρεασμός της διεθνούς ναυσιπλοΐας, περιγράφοντας, μάλιστα, την Ελλάδα ως χώρα που την εμποδίζει.

Για την Αθήνα οι συγκεκριμένες NAVWARNS (684, 685 και 686/20) είναι άκυρες και κενές περιεχομένου. Εκτιμάται ότι οι συγκεκριμένες αγγελίες αγνοούνται γενικά στο σύνολό τους ειδικά από αυτούς στους οποίους η Τουρκία τις απευθύνει, δηλαδή τους ναυτικούς. Οι αρμόδιες αρχές προχωρούν σε αυτή την εκτίμηση λόγω της γενικότερης ουδέτερης στάσης που τηρείται από τους Συντονιστές του Διεθνούς Υδρογραφικού (ΙΗΟ) στις τουρκικές αγγελίες. Οι συντονιστές του ΙΗΟ παγίως αποφεύγουν να αναρτούν NAVTEX στις ιστοσελίδες τους με πολιτικό περιεχόμενο για ευνόητους σε όλους λόγους, πλην της Τουρκίας.

Ανώτατες στρατιωτικές πηγές επισήμαιναν ότι είναι προφανές πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εμποδίσει την πραγματοποίηση επιχειρησιακής εκπαίδευσης και δραστηριοτήτων από πλοία του Π.Ν. με τη μέθοδο αυτή είναι εντελώς αδιέξοδη, αφενός γιατί η NAVTEX δεν έχει αρμοδιότητα να απαγορεύει ασκήσεις, αφετέρου διότι οι παράτυπες αγγελίες της Τουρκίας δεν συνδέονται με ανακοινώσεις που αφορούν την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Στην Αθήνα η στάση που θα ακολουθήσει η Αγκυρα από τη Δευτέρα στις περιοχές που έχουν δεσμευθεί για την επιχειρησιακή εκπαίδευση του Π.Ν. αναμένεται με ενδιαφέρον. Και χθες, πάντως, η τουρκική αεροπορία συνέχισε την τακτική των υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα της Παναγιάς και των Οινουσσών.

Σημειώνεται, ότι παράλληλα, αργά αλλά σταθερά, ξεπερνιούνται τα εμπόδια στην εξέλιξη της αεροναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Χθες, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Δημοκρατίας ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η αντιαεροπορική φρεγάτα «Jean Bart» συμμετέχει στην επιχείρηση. Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, η συγκεκριμένη εξέλιξη καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τον απόπλου της φρεγάτας «Aconit», η οποία επίσης θα ενταχθεί στην «Ειρήνη». Μαζί με τη γαλλική φρεγάτα επιχειρεί και αεροσκάφος του Λουξεμβούργου.

Επικοινωνία με Λαβρόφ

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, για τις περιφερειακές εξελίξεις, τις διμερείς σχέσεις, αλλά και την κατάσταση που έχει δια-μορφωθεί μετά την πανδημία. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή