«Σωσίβιο» για την οικονομία

«Σωσίβιο» για την οικονομία

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον Κυρ. Μητσοτάκη να απευθύνει σήμερα νέο τηλεοπτικό διάγγελμα με επίκεντρο την επανεκκίνηση του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και το σχέδιο για την εργασία και την οικονομία, το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει συνολικά ταχύτητα με ένα πακέτο ενίσχυσης που θα εκτείνεται σε ολόκληρο το φάσμα των πληττόμενων κλάδων.

Οι άξονες που θα κινηθεί το κυβερνητικό σχέδιο θα ξεδιπλωθούν σε τρία επίπεδα: φορολογία, εργασία, ρευστότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, 7 δισ. θα αφορούν δημοσιονομικά μέτρα και 10 δισ. την ενίσχυση της ρευστότητας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει αρχικά, όπως έκανε και τη προηγούμενη φορά το γενικό πλαίσιο του σχεδίου επανεκκίνησης, παραδίδοντας μετά τη σκυτάλη στους τέσσερις υπουργούς που θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Παράλληλα, η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να έχει απολογιστικά σημεία για το τι καταφέραμε ως χώρα μέχρι σήμερα εν μέσω πανδημίας και ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα, εξάλλου, θα τονίσει ο πρωθυπουργός, έχει καταφέρει να κερδίσει παγκοσμίως μια θετική δημοσιότητα την οποία καλείται να κεφαλαιοποιήσει το επόμενο διάστημα. Ακολούθως, όπως προειπώθηκε, θα πάρουν τον λόγο οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Χάρης Θεοχάρης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα επιμέρους θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των ανακοινώσεων θα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, η μείωση του ΦΠΑ στις χρεώσεις διαμονής στα ξενοδοχεία, ενώ είναι βέβαιο πως θα υπάρξει επιδότηση της εργασίας μέσω του κοινοτικού προγράμματος SURE, από το οποίο η Ελλάδα προσδοκά να λάβει ποσό συνολικά μεγαλύτερο του 1,4 δισ. ευρώ και με το οποίο θα καλύψει μέρος του μισθολογικού κόστους για ευέλικτες μορφές απασχόλησης ιδιαίτερα στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης, αλλά και σε βιομηχανικούς κλάδους.

Σε πρώτη φάση, ωστόσο, όπως έχει πει ο Χρήστος Σταϊκούρας θα υπάρξει στήριξη της εργασίας από εθνικούς πόρους, καθώς θα αργήσει να εισρεύσει αυτό το πακέτο. Είναι βέβαιον, πάντως, πως κεντρική πρόθεση είναι να στηριχθούν όσοι εργάζονται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού, με το κράτος να αναλαμβάνει ακόμα και μέρος των εισφορών τους, πέραν του του μισθού τους.

Παράλληλα, διευκολύνσεις αναμένονται και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς μελετάται για παράδειγμα η μείωση του ΕΝΦΙΑ για εκείνους που εισέπραξαν μόνο το 60% της μίσθωσης του ακινήτου λόγω του lockdown, ενώ αναμένεται να υπάρξει μέριμνα και για τη μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό κ. Θεοχάρη συγκεκριμένων ημερομηνιών για το άνοιγμα του οδικού τουρισμού από τις βαλκανικές χώρες, το οποίο δεν αποκλείεται να γίνει νωρίτερα του αναμενομένου. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αύξηση του οδικού τουρισμού με τους βόρειους γείτονες και ειδικά με χώρες με παρόμοια επιδημιολογική εικόνα με την Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία.

Στο εσωτερικό πεδίο και με φόντο τη σημερινή ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου για την υπόθεση της Novartis, η Ν.Δ. σχολίασε την ομιλία Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως «για την ταμπακέρα, δηλαδή τις καταγγελίες πέντε εισαγγελικών λειτουργών κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ο κ. Τσίπρας τήρησε αμήχανη σιωπή».

Ο τουρισμός στην τετραμερή
Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού η σύνοδος κορυφής του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Σερβίας, με αντικείμενο την ανταλλαγή εμπειριών από την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και την εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών ανταλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων. Ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε ότι και φέτος η Ελλάδα περιμένει τους επισκέπτες από τις βαλκανικές χώρες που μας τιμούν κάθε χρόνο, ενώ συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ομαλοποίηση του διασυνοριακού τουρισμού και των μεταφορών, τομείς που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για την οικονομική ανάκαμψη των χωρών της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αμοιβαία άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί, γεγονός που θα διευκολύνει την επανάληψη των ταξιδιών επιχειρηματιών, εργαζομένων και τουριστών. Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας, ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιάς, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή, ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλ. Πατέλης και ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Σωτ. Τσιόδρας.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή