ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Αγκυρα αναζωπυρώνει την ένταση

Η Αγκυρα αναζωπυρώνει την ένταση

Με το βλέμμα στραμμένο σε όλα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στο μέτωπο της Λιβύης παραμένει η Αθήνα, τη στιγμή που η Αγκυρα εντείνει για ακόμα μία φορά την τακτική παραβατικότητας στο Ανατολικό Αιγαίο, μέσω υπερπτήσεων ακόμα και μεγάλων νησιών, όπως η Λέσβος, η Λήμνος, η Χίος και η Πάτμος. Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ, με παρόντα στην κλήση τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ.

Οι πρόσφατες εξελίξεις, από την κίνηση της Δαμασκού να καταγγείλει στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο ανάμεσα σε Αγκυρα και Τρίπολη, μέχρι τη σαφή προσπάθεια του ΝΑΤΟ να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στη βορειοαφρικανική χώρα με σκοπό την ανακοπή της ρωσικής επιρροής, αλλά και την αυξανόμενη τουρκική παρουσία στον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά, παρακολουθούνται με ιδιαίτερη ανησυχία από την Αθήνα. Δεδομένου δε, ότι η Αγκυρα εμφανίζεται επισπεύδουσα να προχωρήσει και σε έρευνες στα νότια της Κρήτης, η Αθήνα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με περιφερειακούς παράγοντες, οι οποίοι παρακολουθούν την προσπάθεια εδραίωσης της Τουρκίας στη Λιβύη με ιδιαίτερη ανησυχία.

Ενόσω αυτός ο υπόγειος διπλωματικός μαραθώνιος στον οποίο έχουν εμπλακεί, μεταξύ άλλων, το ΝΑΤΟ, η Ουάσιγκτον, η Μόσχα, το Κάιρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συνεχίζεται, η Αγκυρα εξακολουθεί να αναζωπυρώνει κατά το δοκούν την ένταση στο Αιγαίο.

Χθες, τουρκικά μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν 15 υπερπτήσεις πάνω από τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Πάτμο, την Παναγιά, τις Οινούσσες, τους Λειψούς, τους Αρκιούς και το Αγαθονήσι, ενώ καταγράφηκαν συνολικά 79 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου. Οι υπερπτήσεις της Λήμνου σε πολύ χαμηλό ύψος (5.000 με 7.000 πόδια), όπως βεβαίως το σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, θορύβησαν ιδιαίτερα την Αθήνα, η οποία αντέδρασε με την πάγια τακτική, με την ενεργοποίηση των μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.) τα οποία και προέβησαν σε αναχαιτίσεις. Ενταση σημειώθηκε χθες και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Παναγιάς Οινουσσών, καθώς, σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος (Λ.Σ.) δύο τουρκικές ακταιωροί παρενόχλησαν σκάφος του Frontex που εκτελούσε περιπολία στην περιοχή, αλλά και ελληνικό αλιευτικό. Το Λ.Σ. αντέδρασε με την αποστολή δύο σκαφών τα οποία για αρκετές ώρες παρακολουθούσαν τα τουρκικά, έως ότου αυτά επέστρεψαν στις μικρασιατικές ακτές από όπου είχαν αποπλεύσει. Το Λ.Σ. έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο στα οποία έχουν καταγραφεί οι επικίνδυνοι ελιγμοί των τουρκικών σκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι ελεγχόμενη ένταση υπάρχει και στον Εβρο, όπου, όπως ήδη επισήμανε δύο φορές η «Κ», ομάδες των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας και της στρατοχωροφυλακής έχουν σταθερή παρουσία σε αμφισβητούμενη ζώνη στην περιοχή Μελισσοκομείο του Νότιου Εβρου, κάτι που έχει ωθήσει την Αθήνα στη λήψη μέτρων διπλωματικής πίεσης.