Ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Ο Ερντογάν για την Αγία Σοφία

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσκύνημα και ανάγνωση προσευχής στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την Aλωση της Κωνσταντινούπολης, προανήγγειλε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Αύριο στην Αγία Σοφία θα διαβαστεί προσευχή για την Aλωση και θα γίνει προσκύνημα», είπε ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος όχι στην προσευχή της Παρασκευής, αλλά σε εκείνην που αναγιγνώσκεται για την κατάκτηση της Πόλης (fetih). Ακόμη δεν έχει γίνει σαφές αν ο κ. Ερντογάν εννοεί ότι η προσευχή θα διαβαστεί μέσα ή έξω από την Αγία Σοφία, όπου έχουν στηθεί σκηνικά για την αναπαράσταση της Aλωσης, στο πλαίσιο του τηλεοπτικού σόου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Ο κ. Ερντογάν ουσιαστικά «άδειασε» τον διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας Αλί Ερμπάς, ο οποίος είχε νωρίτερα πει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί η σημερινή προσευχή στην πλατεία του Σουλταναχμέτ ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλέ Τζαμί (τέμενος Σουλταναχμέτ), αλλά στο τέμενος Φατίχ στην Κωνσταντινούπολη. Ο Αλί Ερμπάς είπε ότι «ίσως θα πραγματοποιήσουμε την προσευχή της Παρασκευής στην πλατεία και τον προαύλιο χώρο του τεμένους Σουλταναχμέτ τις επόμενες εβδομάδες ή αργότερα».

Σημειώνεται ότι ο Αλί Ερμπάς είχε δηλώσει πρόσφατα ότι είχε την έμπνευση να κάνει την πρώτη προσευχή μετά την επαναλειτουργία των τζαμιών στην πλατεία ανάμεσα από την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί σήμερα, 29 Μαΐου, επέτειο της Aλωσης της Κωνσταντινούπολης. Σημειώνεται ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας λειτουργεί ως μουσείο και τα τελευταία χρόνια καταγράφονται διαρκείς δηλώσεις περί μετατροπής του σε τζαμί.

Χθες, πάντως, τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν ανακοινώσεις με αφορμή τον σχολιασμό της Aγκυρας σε μια πρόσφατη συνέντευξη του κ. Δένδια. «Είναι ντροπή να αποκαλούν βάρβαρη την Τουρκία, όσοι στα σύνορα μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου συμπεριφέρθηκαν ασυνείδητα σε αθώους ανθρώπους. Το ελληνικό κράτος πρέπει πρώτα από όλα να απαλλαγεί από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, να μη βασανίζει και να μην κακομεταχειρίζεται», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι. «Οσοι ισχυρίζονται πως είναι το λίκνο του πολιτισμού πρέπει να μάθουν να σέβονται και εκείνους που δεν έχουν τη δική τους γλώσσα και θρησκεία», είπε, ακόμα, ο κ. Ακσόι.

«Αυτοί που καταδικάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα για εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου χάριν εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων, προφανώς δεν δικαιούνται να παραδίδουν μαθήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην απάντησή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. «Τα πρώτα δειλά βήματα ελληνοτουρκικού διαλόγου που είχαν μόλις ξεκινήσει δεν εμπόδισαν την Τουρκία να εκδηλώσει τον πρωτοφανή κυνισμό της και να πυροδοτήσει νέα ευρωτουρκική ένταση. Η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή στον διάλογο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να συμπράξει στη νομιμοποίηση της επίμονης τουρκικής παραβατικότητας», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή