Κ. Φλώρος: «Τυχόν κρίση στο Καστελλόριζο θα επεκταθεί»

Κ. Φλώρος: «Τυχόν κρίση στο Καστελλόριζο θα επεκταθεί»

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κρίση στο Καστελλόριζο δεν θα περιοριστεί εκεί, αλλά θα εξαπλωθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό μέτωπο, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος σε συζήτηση που είχε με τους διαπιστευμένους αμυντικούς συντάκτες. Ο κ. Φλώρος υπογράμμισε ότι η έννοια της «σημειακής κρίσης» στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, καθώς «δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι στο Καστελλόριζο και να μην εξαπλωθεί παντού». Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Φλώρος ουσιαστικά αναφερόταν στο τι πρόκειται να πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που αποφασιστεί να υπάρξει στρατιωτική αντίδραση σε πιθανή τουρκική παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προετοιμασία

Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει σοβαρή προετοιμασία, καθώς γίνονται διαρκείς ασκήσεις, δεσμεύσεις περιοχών και δοκιμές των σχεδίων. Οπως είπε, «ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει και πώς θα γίνει» και αυτό είναι γνωστό και ολοκληρωμένο σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, με τις σαφείς κατευθύνσεις από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά και την κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου κεντρικά. Μάλιστα, επί τούτω είπε ότι μπορεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει αυτά που λέει, αλλά αντιστοίχως «κι εμείς κάνουμε αυτά που λέμε». 

Στη συζήτηση, η οποία κράτησε πάνω από μία ώρα, ο κ. Φλώρος δεν έκανε καμία εισήγηση, απλά απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μία από τις οποίες ήταν σχετικά και με τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα σε περίπτωση προσβολής εθνικού εδάφους. Ο κ. Φλώρος επισήμανε ότι «όποιος πατήσει τα πόδια του σε ελληνικό έδαφος, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε ποιος είναι», θέλοντας να επισημάνει κυρίως τη διαφορά της παραβίασης εδάφους σε σύγκριση με τις παραβιάσεις σε εθνικό εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα.

Ο κ. Φλώρος εξέφρασε και τη σαφή απορία του περί πιθανής συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του. Αν και παραδέχθηκε ότι πρέπει να μιλάει μαζί του, υπάρχει και λόγος και σκοπός γι’ αυτό, επισήμανε ότι η παρούσα χρονική συγκυρία, με βάση τις τουρκικές παραβατικές δραστηριότητες, δυσκολεύει πολύ την κατάσταση. «Εχω κάθε καλή πρόθεση να μιλήσω με την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες συνεχούς απειλής», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Επιπλέον παραδέχθηκε ότι όντως υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να προκύψει ατύχημα στο Αιγαίο και αν αυτό συμβεί «θα έχει προκληθεί από την καθημερινή πίεση που μας ασκούν και θα είναι εκείνοι υπαίτιοι». Ωστόσο, επισήμανε στη συνέχεια ότι αν συμβεί το ατύχημα «θα δούμε πού θα προσγειωθούμε και ποιοι θα προσγειωθούμε».

Ο κ. Φλώρος τόνισε ακόμα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) αποτελούν ένα συγκροτημένο σχήμα Στρατού Ξηράς, Πολεμικού Ναυτικού και Πολεμικής Αεροπορίας. «Πολύ δύσκολα μπορείς να τα βάλεις μαζί τους και όποιος τα βάλει θα φύγει με πολύ μεγάλο κόστος», είπε ενδεικτικά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, επισημαίνοντας ότι αυτή την πραγματικότητα τη γνωρίζουν πολύ καλά οι γείτονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή