Δυσεπίλυτος «γρίφος» το συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

Δυσεπίλυτος «γρίφος» το συνέδριο για τον ΣΥΡΙΖΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωινός καφές της περασμένης Τρίτης, στην πλήρη σύνθεσή του, είχε απ’ όλα στην Κουμουνδούρου. Διαδηλώσεις, ελληνοτουρκικά, Ταμείο Ανάκαμψης, Προανακριτική, οικονομία, κορωνοϊός και κυβερνητικοί χειρισμοί μπήκαν στην ατζέντα. Το μόνο που δεν συζητήθηκε ήταν ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου. Και αυτό γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να αποκλείσουν, πλέον, ακόμα και το χειρότερο σενάριο. Το ανώτατο όργανο του κόμματος να μην καταφέρει να συγκληθεί στα τέλη Οκτωβρίου –όπως είναι ο σημερινός σχεδιασμός– και ο μετασχηματισμός και η διεύρυνση να μείνουν σε εκκρεμότητα. Η καμπύλη των κρουσμάτων της πανδημίας ξεπερνά τις επιθυμίες της ηγετικής ομάδας, τις φιλοδοξίες των τάσεων και τις εσωκομματικές συγκρούσεις. Στο τέλος Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, που θα εκλέξει την Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μέχρι τότε στην αξιωματική αντιπολίτευση μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις εργασίας, που όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συζητηθεί ακροθιγώς στις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου. Ηδη, η πιθανότητα να προκριθεί ένα μεικτό σύστημα διαδικτυακού και διά ζώσης συνεδρίου έχει πέσει στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί ούτε οι βασικές τεχνικές λεπτομέρειες. Ολοι καταλαβαίνουν πως το να συγκεντρωθούν 5.000 άτομα σε ένα στάδιο απαιτεί κατ’ αρχάς η χωρητικότητά του να είναι πολύ μεγάλη, όμως και πάλι με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν φαντάζει τόσο ρεαλιστικό. Σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, η τριήμερη διαδικασία θα μπορούσε να χωριστεί στα δύο και παρόντες να είναι μόνο οι ομιλητές και όσοι έχουν συγκεκριμένο ρόλο στο όργανο. Οι υπόλοιποι θα παρακολουθούν το Συνέδριο μέσω webtv περιμένοντας τη σειρά τους. Χωρίς να έχει γίνει διάλογος για το θέμα, ανεπίσημα έχει εξεταστεί επίσης το ενδεχόμενο να συγκροτηθούν κατά τόπους μικρές συγκεντρώσεις αντιπροσώπων και ηλεκτρονικά να επικοινωνούν με την κεντρική εκδήλωση. Υπάρχει ωστόσο και μια μειοψηφία πιο σκληροπυρηνικών στελεχών που στο άκουσμα αυτής της λύσης αντιδρούν πολύ έντονα. «Συνέδριο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να υπάρχει Σώμα.

Προκύπτουν συνεχώς έκτακτα διαδικαστικά ζητήματα. Πώς μπορούν οι ψηφοφορίες να γίνουν διαδικτυακά;», τόνιζε κορυφαίο στέλεχος που μαζί με μια άλλη ομάδα μελών της Κεντρικής Επιτροπής εμφανίζονται αποφασισμένοι να μη δεχθούν «μεσοβέζικες και πρόχειρες λύσεις», όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά στην «Κ».

Προκειμένου να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος συγκρούσεων στην Κουμουνδούρου, η «εξίσωση» του συνεδρίου, σύμφωνα με άλλα στελέχη, θα μπορούσε να λυθεί μέσω της διεξαγωγής του σε πολύ περιορισμένη κλίμακα. Περίπου 700-1.000 άτομα να δώσουν το «παρών» και το κορυφαίο όργανο να θυμίσει την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης με διαφορετική ασφαλώς σύνθεση. Την πραγματοποίησή του επιθυμούν διακαώς τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας που θέλουν η συμμετοχή τους στο κόμμα να είναι θεσμοθετημένη. Η κινητοποίηση του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το βασικό ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, όμως, θα πρέπει να προσαρμοστεί στα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στην περίπτωση που η πραγματοποίηση του συνεδρίου καταστεί αδύνατη εξαιτίας της πανδημίας και στην Κουμουνδούρου δεν βρεθεί η χρυσή τομή, θα πρέπει να δρομολογηθεί η ανανέωση των οργάνων. Αυτό φέρεται να έχει εισηγηθεί και ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να πραγματοποιήσει ένα restart. Η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί να εκλέξει μια νέα Πολιτική Γραμματεία (23 μέλη) με το Πολιτικό Συμβούλιο (41 μέλη) να διατηρείται, προκειμένου και οι «Σύμμαχοι» να έχουν εκπροσώπηση μέσα στο κόμμα.

Στάση αναμονής

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως, σχεδιάζει να δώσει έναν αέρα «φρεσκαρίσματος» ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι με τον επανακαθορισμό των τομεαρχών. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «ζυγίζει» ήδη τη δυναμικότητα αρκετών βουλευτών, το εκτόπισμά τους, καθώς και την παρουσία τους στα μέσα ενημέρωσης. Ζητούμενο αποτελεί ποιοι θα είναι σε θέση να συγκρουστούν μετωπικά με τους νέους υπουργούς της Ν.Δ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας περιμένει να δει τις διορθωτικές κινήσεις του πρωθυπουργού στα χαρτοφυλάκια, προκειμένου να προχωρήσει στην κατάλληλη αντιστοίχηση των προσώπων. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα αναφέρεται όλο και πιο συχνά στον ανασχηματισμό, που δεν αποφασίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας πως άλλες δυνάμεις μέσα στη Ν.Δ. δεν του  το επιτρέπουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή